Roigé : «Qui més diu que no exercim de capital és el representant d'un partit dirigit des d'Amposta i el Montsià»

La candidata de Junts per Tortosa i actual alcaldessa repassa el mandat en esta entrevista a menys d'una setmana de les eleccions

Meritxell Roigé, després de l'entrevista, a la façana fluvial.
Meritxell Roigé, després de l'entrevista, a la façana fluvial. | S.B.
22 de maig del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:37h

Si alguna cosa li reconeixen com a virtut els seus adversaris polítics és una gran capacitat de feina. La candidata de Junts per Tortosa i actual alcaldessa, Meritxell Roigé, vol seguir governant per bé que l’últim mandat ha hagut de superar forts entrebancs. I també ha hagut de superar certes actituds, diu, pel fet d’haver estat la primera dona al front de l’alcaldia tortosina. Treu pit especialment de dos coses: de portar indústria i d’haver baixat la ràtio d’endeutament. Si fos Bill Clinton potser se li escaparia aquella famosa màxima: “És l’economia, imbècil”.

Estem a les acaballes del seu primer mandat sencer, un mandat complicat, amb govern en minoria, la pandèmia, una qüestió de confiança... fins a quin punt creu que se n’ha sortit bé? Quina nota es posaria?

Es fa difícil posar-me jo una nota però crec que hem aprovat bé pel fet que ha estat un mandat molt complex, primer amb la pandèmia, que ens va fer canviar tots els esquemes i ens en vam sortir amb molt èxit tenint en compte que, més enllà d’allò que van tenir tots els alcaldes i alcaldesses del país, nosaltres vam haver de resoldre també temes de salut perquè tenim un hospital i una clínica que són municipals. La clínica va passar a ser un espai on es van destinar serveis del Verge de la Cinta, per tant ens va tocar reestructurar-ho tot, i l’altre va ser hospital de referència covid i per tant tot això ens va fer estar molt a primera línia pel que fa a la salut, més que altres ajuntaments. A banda d’això és evident que ha estat complex per la minoria al llarg de tot el mandat, amb el bloqueig continu per part de l’oposició, que ha fet que moltes coses hagen hagut de tornar al ple moltes vegades amb diferents fórmules per poder tirar-ho endavant, amb pactes amb diferents formacions per tal de treure endavant les coses. Per tal de tenir pressupost em vaig haver de sotmetre a la primera moció de confiança a què se sotmetia qualsevol alcalde de l’Ajuntament de Tortosa. I això ho vam poder superar, vam tenir pressupost i fer més obres que mai, perquè a la vegada hem aconseguit molts recursos d’altres Administracions a base de projectes que hem tirat endavant i a base de generar sinèrgies amb altres administracions. Aconseguir 43 milions d’euros per a l’Ajuntament de Tortosa és per a destacar, i hem pogut fer obres que no han costat un euro a la ciutadania i a banda també ha estat un any que després de picar molta pedra i treballar molt hem aconseguit que s’implantéssen indústries a la ciutat. La indústria més important que s’ha ubicat mai a Tortosa i a les Terres de l’Ebre ha estat en l’últim any, i això ha estat fent molta feina interna de l’Ajuntament que ha donat els seu fruits.

Un cop vaig assolir el càrrec d’alcaldessa vaig notar per part dels meus companys moltes actituds masclistes, molts menyspreus, encara ara, que no els vaig veure en l’anterior alcalde

Vostè ha estat la primera alcaldessa dona de la ciutat... ha hagut de demostrar més capacitats?

Mai m’hagués pogut pensar que a dia d’avui això fos així, perquè de fet jo abans de ser alcaldessa sempre havia tingut un discurs sobre que creia que en política era igual ser home que ser dona i que el tracte era absolutament igual i de fet no vaig tindre cap problema mentre vaig ser regidora. Un cop vaig assolir el càrrec d’alcaldessa vaig notar per part dels meus companys moltes actituds masclistes, molts menyspreus, encara ara, que no els vaig veure en l’anterior alcalde i que fa que també els primers anys a la gent li coste més reconèixer la figura d’una dona i això estant al 2019 no em pensava que pugues ser possible però ho ha estat. Tot i així, crec que la societat avança i en definitiva el rol de dona alcaldessa ja està consolidat. Malauradament avui encara soc la única que puc aspirar a n’este càrrec i tota la resta són homes. 
 

La candidata de Junts per Tortosa, dies abans de la jornada electoral. Foto: S.B.

 


Si el proper 28 de maig se li acabés l’alcaldia i hagués de triar de quines tres accions n’està més satisfeta, què destacaria?

La recuperació del centre històric, amb la cirereta del pastís que per a mi és la plaça de la catedral i tot el seu entorn; diria també el fet d’haver adequat tots els barris i pobles, és a dir, una acció a tots els barris i pobles i sobretot haver dixat un ajuntament més sanejat que el que vaig trobar i el fet que s’han creat llocs de treball i això vol dir oportunitats de futur per als més joves. 

Doncs recentment el senyor Faura deia que vostè no ha governant per a tots els barris, que ha Ferreries no ha fet cap obre i que s’ha centrat només allà on hi veu rèdit electoral...

No sé si és que passeja poc pels barris però en el cas de Ferreries és on s’han fet més carrers i voreres este mandat, s’ha actuat a molts llocs, s’ha canviat l’enllumenat led a una part molt important del barri i s’ha fet un centre cultural com és l’espai Moreira, que és un abans i un després pel que fa a l’apartat més cultural, cívic i de cultura popular. Però al barri de Sant Llàtzer hem actuat als camins i al carrer Barcelona, jo crec allà passa cada dia per anar al consell comarcal, deu veure que no hem actuat només al centre, hem actuat al casc antic, al call jueu, als carrers que s’han finalitzat ara al barri de Remolins, hem gastat un milió cent mil euros al barri del Temple només a Voraparc fent les voreres noves; a Vinallop s’ha fet la plaça de l’Església més tota una part d’un parc saludable; als Reguers, al local d’hivern... i no parlo de les EMD’s que ja són les seues competències. Per tant s’ha actuat a tots els barris del municipi i de forma considerable més enllà del centre.

En cas que hagués de dixar la vara, quins projectes creu que podrien quedar bloquejats o en suspens?

Bé, jo veient el que ha passat este mandat no sé com ho farien però seria molt estrany que tiressin endavant la reforma del teatre auditori Felip Pedrell després d’haver-ho estat bloquejant al llarg de tot el mandat. Tampoc sé quina solució tindrien per al pavelló dels Josepets perquè també han estat qüestionant des del primer moment. Són dos equipaments que a dia d’avui haurien d’estar en funcionament si no fos pel bloqueig de l’oposició. 

També han criticat alguns adversaris que la relaxació de la regla de la despesa arran de la pandèmia ha fet que es gasten d’una forma desmesurada els diners i sostenen que a les arques municipals hi ha teranyines.

Això és absolutament mentirà, mai havia estat l’Ajuntament tan sanejat com ara i com això són xifres i números que fa la intervenció municipal i estan penjats, és dir mentires i falsedats dir això, perquè l’endeutament net s’ha reduït 7,5 milions este mandat; hem baixat la ràdio d’endeutament al 49% en estos moments, mai havia estat tan baixa la radio d’endeutament com la que tenim ara. Vull recordar que el govern tripartit ens la va dixar en un 201%: Però aquell que t’ha dit això hauria de mirar l’administració que està dirigint, on han incrementat el deute un 57% i això també són dades que només entrant al web de la institució es poden consultar. Per tant em sembla bastant cínic parlar d’una cosa tan clara com són les xifres i dir que s’ha generat deute quan s’ha amortitzat, a més hem acabat el pla d’ajust... La regla de la despesa ens ha permès utilitzar uns recursos que  teníem perquè els havíem generat nosaltres a base de gestió i d’aconseguir recursos d’altres administracions. La regla de la despesa l’únic que diu és que aquells recursos que abans només eren per reduir deute els pugues utilitzar per fer actuacions a la via pública o altres actuacions que vulgues fer, però per a això has de tenir els recursos, no és que t’apareguen a banda, sinó del romanent, i com l’aconseguixes? Per exemple fent que per a la plaça de l’Ajuntament, el carrer Barcelona o el carrer Cervantes haguem aconseguit fons Next Generation que ens ha permès alliberar despesa pròpia de l’Ajuntament i amb això hem pogut fer altres coses, això és bona gestió i gestió eficient dels recursos.

 

Mai havia estat tan baixa la radio d’endeutament com la que tenim ara (49%). Vull recordar que el govern tripartit ens la va dixar en un 201%

Li reconeixen com a virtut que és molt treballadora, se sent identificada i com més es definiria?

Sí, treballadora ho soc. És que si no ets treballadora és impossible tirar endavant les coses que hem fet, com ho hem fet, en un ajuntament com el de Tortosa. M’agrada arribar a les 8 del matí i la major part de les nits a les 10 encara no he arribat a casa, però crec que és el que toca. L’altra cosa que em definix és que soc molt exigent amb mi mateixa i amb els altres, també és una de les coses que caracteritza l’equip que tinc a l’entorn.

Ha titllat d’històrica la recuperació dels terrenys de Renfe, com transformarien la zona?.

Ho és pel fet d’haver arribat a un acord després de tants anys i a més reduir en 3 milions d’euros l’acord a què havia arribat el govern tripartit i per tant un 75% menys que ens ha costat als ciutadans, i crec que s’ha de celebrar. Ara estem a punt d’iniciar el segon aparcament amb la retirada de les vies i jo ho veig amb una unió dels carrers Màrtirs i de la continuïtat prolongació i unió de Ronda Docs amb el carrer Cervantes. A partir d’aquí també la generació d’habitatge d’aquell entorn i zona verda que connectarà el parc Teodor Gonzàlez i la reforma de l’avinguda Generalitat que en aquell entorn suprimix el talús i per tant ho situa tot al mateix nivell.

Renfe ha cedit els terrenys, però com valora el servei ferroviari que dona a la ciutat?

Amb un suspens encara a dia d’avui. Ens falta una millor connectivitat, recuperar els trens Avant que van desaparèixer, ens falta tindre Euromed a l’Aldea, vivim en una ciutat que té molta qualitat de vida, només que tinguem un transport molt més àgil i ràpid amb connexions amb Tarragona i Barcelona crec que molta gent viuria aquí enlloc de a altres ciutats perquè es viu molt bé.

Què destacaria com a principal valor del programa que defensa vostè a n’estes eleccions?

Principalment que tenim el millor equip, estic convençudíssima de l’equip, que partix de l’experiència d’haver estat treballant per a altres abans de començar a l’Ajuntament, amb gent molt solvent i molt preparada, i que és un programa molt centrat en les persones. Quan es parla de les diferents actuacions que hi ha és que està pensat per a que la gent visque bé i tingue oportunitats aquí a Tortosa.

Es recrimina que no exercix prou de capital ebrenca.

Això el que ho diu més és el representant d’un partit que acaba dirigit des d’Amposta i des del Montsià. La capitalitat ebrenca de Tortosa és clara, em sembla molt lamentable que altres formacions que volen liderar Tortosa diguen això perquè estan desprestigiant la ciutat i crec que el lideratge de Tortosa és claríssim i indiscutible.

Creu que hi poden haver majories absolutes?

És molt difícil. A Tortosa en tota la història democràtica només ha passat una vegada, és molt complex. Evidentment que jo apel·lo al vot útil per tindre un govern fort i que no ens tornem a trobar amb una situació de bloqueig com la que hem tingut ara però és molt difícil amb el nombre de llistes que hi ha i amb el fet que la ciutat és molt diversa.

La seua formació ha governat amb Esquerra,  amb el PSC, amb minoria... com es governa millor?

I en el seu moment en majoria absoluta també!. Es governa millor amb el govern més fort possible però hem governat bé amb els dos partits polítics, no tinc queixa de cap dels dos pactes dels que hem format part, amb els dos hem tingut bona entesa i els fruits són bons.
 

Roigé, en un acte recent de campanya. Foto: Cedida

 


Un dels temes més polèmics de la campanya ha estat el cas Efial. El veu tancat?

Esta interlocutòria era coneguda al mes de gener i no es va dir res en aquell moment més enllà de demanar explicacions que ja li vaig donar a un dels portaveus, que no hi havia res, cap investigat, això va passar fa set anys, absolutament res i des del gener fins ara, cap notícia fins la primera setmana de campanya. Però quan és el moment de donar la cara i demanar explicacions, en un debat com el que hem fet fa uns dies, absolutament cap referència, per tant si tens  motius i estàs convençut del que dius, parla directament a la cara i dius el que hi ha i això no ho han fet en cap moment. Al contrari, el que van dir és que havien acceptat les meues explicacions i al debat ni una paraula, per tant vol dir que no hi ha tema.

Si li cal pactar, descarta algú?

Si he de descartar algú jo descartaria tant l’extrema dreta com l’extrema esquerra, no m’hi veig pactant amb ells, però en definitiva nosaltres hem arribat a pactes puntuals amb tots aquells que vulguen treballar per Tortosa.

Creu que en el proper mandat es retirarà el monument a la batalla de l’Ebre?

Cada mandat surt el tema, és a dir, fa quatre anys el candidat d’Esquerra havia dit al debat que en breu s’aprovaria una llei al Parlament que preveuria la seua retirada, han passat tres conselleres del Govern de la Generalitat des d’aquell dia i cap d’elles ha portat a terme l’aprovació de la llei. La llei de Memòria Democràtica de l’Estat tampoc preveu la retirada de per sí a partir d’una llei. Nosaltres sempre hem dit que complirem les sentències i les lleis del Parlament de Catalunya que determinen el que hi ha però que quede molt clar que el que passe amb el monument no ho decidirà l’ajuntament de Tortosa perquè no n’és propietari i no en té cap competència.

Si vostè governa, com veu Tortosa d’aquí a quatre anys?

La veig molt millor perquè la línia que estem portant a terme és molt bona i les expectatives són encara tenir més indústries, i ja s’han interessat, a dia d’avui qualsevol indústria que es vol instal·lar o a Catalunya o al País Valencià o a l’arc mediterrani des del sud de França fins al País Valencià pensa en Tortosa  i això és molt important per veure si tens futur, perquè si tens llocs de treball vol dir que tindràs futur, que el comerç anirà millor, que hi haurà molta més riquesa i activitat econòmica, i per tant veient les expectatives, veient el que sé que va passar i que estic convençuda que passarà per les gestions que ja hem fet per als propers mesos, les expectatives són molt bones i estic convençuda que d’aquí a quatre anys la ciutat encara lluirà més per les obres que tenim previst executar en el proper mandat, i que les persones estaran millor, que és el nostre objectiu. Al final d’aquí a uns anys podrem dir, en esta plaça estava jo, en aquell carrer estava jo... però el més important serà: hi ha llocs de treball? Els nostres fills poden treballar aquí? Això és el més important. 

 

Arxivat a