El TSJC avala «la vigència i legalitat» del pla urbanístic de l'abocador de Riba-roja d'Ebre

El tribunal revoca l'anul·lació de la llicència d'obres del jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona

Panoràmica de la primera de quatre cel·les que es construïx a l'abocador de Riba-roja d'Ebre.
Panoràmica de la primera de quatre cel·les que es construïx a l'abocador de Riba-roja d'Ebre. | Jordi Marsal
Aguaita.cat
05 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:28h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avala la "vigència i la legalitat" del Pla Especial (PE) de l'abocador de Riba-roja d'Ebre. El tribunal ha estimat els recursos d'apel·lació interposats per l'empresa L'Estaca Proyectos SL, la Generalitat i l'Ajuntament de Riba-roja i ha revocat la sentència del jutjat contencions administratiu número 1 de Tarragona, que va anul·lar el PE i la llicència d'obres. En la sentència que ha tingut accés l'ACN,  i que ha avançat el Setmanari de l'Ebre, el jutge dictamina que no es pot anul·lar el pla per "simples defectes formals", els quals ja s'haurien esmenat. L'alcalde del municipi, Antonio Suárez, ha assegurat que "ofereix seguretat jurídica" al consistori i al govern.

El jutjat contenciós administratiu 1 de Tarragona va anul·lar i va dixar sense efectes l'acord de la junta de govern local de Riba-roja d'Ebre, del 4 d'abril de 2019, que va aprovar la concessió de la llicència d'obres a l'empresa Lestaca Proyectos S.L. per construir el centre de valorització i disposició de residus de classe II al paratge de Les Valls. La mateixa sentència del contenciós també va considerar nul el Pla Especial.

Contra esta resolució van interposar un recurs d'apel·lació l'Ajuntament de Riba-roja, el Departament de Territori i Sostenibilitat i la companyia Lestaca. Les parts van rebutjar que la "impugnació indirecta" del PE es basés en defectes de forma o tramitació i també van al·legar que el pla a ser objecte d'avaluació ambiental pels diferents organismes sectorials que tenen les competències.

Per la seua banda els consistoris d'Almatret, Maials, Benissanet, Garcia, Miravet, Móra d'Ebre i Móra la Nova, la Palma d'Ebre i Vinebre van defensar la sentència apel·lada, considerant que era un "defecte material l'absència" d'un estudi sobre possibles alternatives d'ubicació de l'abocador. Així mateix, al·leguen els ajuntaments, l'absència dels informes d'impacte ambiental i el relatiu a la necessitat d'ubicació "suposaria que s'ha prescindit totalment i absolutament del procediment i, per això, el PE hauria de ser nul".

En la resolució, el magistrat de la sala segona del TSJC indica que segons les múltiples sentències del Tribunal Suprem sobre la impugnació indirecta d'una disposició de caràcter general, "no és possible invocar defectes formals en la seva tramitació", en relació amb la demanda d'un estudi alternatiu sobre possibles ubicacions. A més, afegix que els defectes o omissions en informes- inclús preceptius- en matèria de plantejament urbanístic són "vicis formals o de procediments" que només poden ser "invocats a través d'un recurs directe contra les disposicions generals, quedant exclosos els indirectes, com passa en aquest cas".

Per tot plegat, el jutge considera que no és possible anul·lar el pla urbanístic mitjançant el mecanisme de la seva impugnació indirecta al·legant defectes formals en el seu procediment d'aprovació. "En el seu cas, s'hauria d'haver adduït amb el recurs directe que es podia interposar contra el pla", assenyala el magistrat. Per la qual cosa, s'estimen els recursos d'apel·lació i es revoca la sentència del contenciós administratiu. Així, mateix, manté el pronunciament d'inadmissió dels recursos dels ajuntaments de Deltebre, Ginestar i al Torre de l'Espanyol i retrotreu les actuacions del Jutjat d'instància perquè dicti nova sentència.

Valoració positiva

L'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antonio Suárez, s'ha mostrat molt satisfet per la resolució judicial i ha afirmat que assegura la viabilitat del consistori per a les pròximes tres dècades . "Estem molt contents amb la sentència perquè declara el pla especial legal i vigent", ha expressat a l'ACN. A més, ha dit que la resolució ofereix seguretat jurídica tant al consistori, com a la Generalitat i a l'empresa. A partir d'ara, sosté, exigiran a Lestaca Proyectos el compliment 100% dels compromisos i acords del conveni signat l'any 2019, sobretot la creació de llocs de treball.