Preocupació màxima al Delta de l'Ebre per la retallada de la dotació d'aigua als regants per la sequera

La decisió de la CHE de retallar el 50% la dotació arriba a les portes de l'inici de la campanya de l'arròs, i les conseqüències poden afectar molts sectors al delta

Soltada de l'aigua al maig de l'any passat, en una imatge d'arxiu.
Soltada de l'aigua al maig de l'any passat, en una imatge d'arxiu. | ACN
S.A. / S.B.
20 d'abril del 2023
Actualitzat a les 17:13h
Preocupació màxima al Delta de l’Ebre a les portes d’una campanya arrossera que afronta una situació de sequera inèdita. Fins al punt que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha comunicat formalment a les comunitats de regants de la Dreta i de l’Esquerra de l’Ebre la seua decisió de retallar a la meitat la dotació d’aigua de reg, pocs dies abans que obrin els canals per inundar el delta i quan la inversió habitual per preparar els camps per a la sembra ja està feta. De moment la comunitat de l’Esquerra té previst obrir l’aigua del canal el proper 28 d’abril, mentre que la Dreta fixarà la data en funció de les mesures que s’estudien davant el complex panorama que tenen al davant.

Este dijous al matí ha tingut lloc una reunió a la que han assistit representants de les dos comunitats, les cooperatives i sindicats arrossers, per avaluar la situació. “Estem davant d’un problema greu i s’hi ha arribat per manca de previsió, perquè a hores d’ara el pagès ja ha fet tota la inversió, començarem la campanya amb un 50% de la dotació i tot i així no ens poden assegurar que si no es pal·lia la sequera no ens puguem quedar amb els canals buits en una forquilla temporal que va des de l’1 de juliol a l’1 d’agost, i això és molt preocupant”, ha assegurat a l’Aguaita.cat el vicepresident de la comunitat de l’Esquerra, Xavier Curto. En la mateixa línia, el president dels Regants de l’Esquerra, Javier Casanova, ha apuntat que "se'ns ha avisat tard i nosaltres ja teníem tota la inversió per a la collita de l'arròs feta”.

El que preocupa especialment de la retallada de la concessió és que no garantix aigua "fins al final del cicle de la planta, una situació que és inèdita al delta de l’Ebre per al sector de l’arròs”, ha remarcat Casanova. “Si no tens garantida la recollida l’horitzó és de pèrdua”, advertix Curto. "És un drama agronòmic perquè la planta no creixerà, no espigarà i no farà el fruit", ha afegit. En el pitjor dels escenaris es pot perdre tota la producció d'arròs del Delta. "Si deixa de baixar aigua al canal a principis de juliol, la planta està a la meitat de la producció, és una planta d'aigua i es morirà", ha afegit Casanova.

En este escenari, la retallada obliga a les comunitats a ajustar-se a buscar fórmules per tirar endavant el conreu. Damunt la taula, caldrà posar propostes com el reaprofitament de l’aigua dels desguassos o el cultiu amb regs discontinus, opcions que no s’havien plantejat mai a l’inici de la campanya. "No ens queda altra que acatar la decisió i mirar com garantim la collita als nostres associats”, lamenta Casanova. Amb tot, afirma que des de les Comunitats de Regants és farà el possible per garantir està campanya de l'arròs.

Les solucions no seran idèntiques a banda i banda del riu Ebre perquè en el cas de l'hemidelta esquerre tenen el problema afegit de la plaga del caragol maçana. Des de la Comunitat de l'Esquerra han decidit "restringir proporcionalment" l'aigua disponible i demanar un bon ús als pagesos per estalviar-ne la màxima possible, però tampoc descarten bombar l'aigua dels desguassos, una pràctica que es va deixar de fer des de l'aparició del caragol maçana, que ha infestat tot l'hemidelta esquerre. Estos bivalves tenen tendència a concentrar-se en aquestes zones d'evacuació de l'aigua dels arrossars i bombejar, reaprofitar i reintroduir estes aigües al sistema de rec té un risc elevat. "Ho hem de fer tot i que perdrem deu anys de feina i de lluita. És aigua o caragol, no hi ha més", ha lamentat Casanova.

La Junta de Govern de la Comunitat de Regants la Dreta de l'Ebre es reunirà este divendres al matí per analitzar la situació i buscar solucions. La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre ja va fer este dimecres la Junta de Govern i han creat una comissió per gestionar la sequera. Avui al matí també s'han reunit amb les cooperatives, sindicats i arrossers i esta tarda ho faran amb els pescadors, aqüicultors i caçadors. Dimecres vinent faran una assemblea general per contar als comuners la complexa situació que estan vivint.

Conseqüències en molts sectors i àmbits

I és que més enllà de l’afectació sobre un sector productiu essencial al Delta de l’Ebre, la retallada de la concessió pot tindre conseqüències molt més enllà, per a altres sectors productius com la pesca, l’aqüicultura, el marisqueig, i també des del punt de vista ambiental i de la biodiversitat en un espai tan fràgil com és el Delta de l’Ebre. El president de la junta rectora del Parc Natural del Delta, Dani Forcadell, ha afirmat que el parc abordarà la qüestió en la propera reunió de la junta davant una “preocupació màxima”. “Este tema afecta transversalment tots els sectors, començant per mariscadors, pescadors i a tothom, i no cal dir que la biodiversitat es pot veure clarament compromesa i també que pot accentuar la degradació de basses i badies de forma exagerada per no tenir aportacions d’aigua dolça perquè tot està íntimament lligat, molt més del que ens pot semblar”.

Els regants també es reuniran en breu amb el Consorci d'Aigües de Tarragona per mirar que "la baixada de concessió als regants també es traduïsca, en la mesura del possible, en un estalvi de l'aigua de boca que les dos comunitats cedixen al Consorci".