El seguiment amb càmeres a un niu d'àguiles del Port es fa enguany a una parella de marcenques

Esta espècie és un dels rapinyaires forestals més desconeguts del massís i se'n vol fer divulgació

La parella d'àguiles marcenques al seu niu del parc natural del Port on es pot veure en directe la nidificació a través d'un canal en línia
La parella d'àguiles marcenques al seu niu del parc natural del Port on es pot veure en directe la nidificació a través d'un canal en línia | Parc Natural dels Ports
Aguaita.cat
12 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:51h
Este dimecres s'ha posat en marxa el seguimentendirecte, amb una càmeraweb, d'un niud'àguiles al parcnaturaldelsPorts. Després de sis anys observant el procés de nidificació de les àguilescalçades, enguany, per primera vegada, es farà amb una parella d'àguiles marcenques (Circaetus gallicus). Es tracta d'un gran rapinyaire forestal diürn, "d'interès comunitari", que s'alimenta, gairebé en exclusiva, de serps. Les detecta, les captura i les engoleix gràcies a diverses adaptacions morfològiques. L'àguilamarcenca és migrant transsahariana i arriba a la península Ibèrica al març (que li dona el nom a l'espècie). Des del parc natural volen fer divulgació d'aquesta espècie, una de les més desconegudes del massís.

L'àguila marcenca està inclosa en l'annex de la Directiva d'aus i és objecte de mesures especials per a conservar els seus hàbitats. És una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment alPort. Dins de l'àmbit del parc natural, es coneixen quatreparellesnidificants, però probablement n'hi ha més.
 
La parella a la qual es farà el seguiment en directe es va localitzar l'any 2012 i se li coneixen dos nius. Un està situat en una pineda de pinassa (o pi negral) a la part alta del parc natural. El mascle va arribar al massís el 16 de març i la femella dos dies després. Les visites al niu per portar branques i alguna presa han sigut cada vegada més continuades i feien preveure que triarien aquest niu. La parella el fa servir des del 2018 i és on es va instal·lar la càmera web a l'hivern, abans que arribessin.
 
El passat 8 d'abril es va produir la posta d'un únic ou i aquest dimecres ja s'ha activat la càmera que permet veure en directe el niu. El període d'incubació és d'entre 42 i 47 dies, i l'estada al niu és d'entre 70 o 78 dies més.
 
Al canal de Youtube@aguilamarcenca-pnports es poden veure alguns vídeos en alta qualitat dels moments clau dels últims dies i també la retransmissió en directe quan és de dia. Els treballs els ha dut a terme la brigada de manteniment i tècnicsdelparc, amb el suport de les empreses especialitzades Miranatura i EPORTS.
 

Tècnics preparant la tecnologia per poder fer seguiment en directe de la nidificació d'una parella d'àguiles marcenques als Ports Foto: Parc Natural dels Ports


Milersdeseguidors
 
El seguiment a les àguiles marcenques pren el relleu a sis anys de seguiment a la nidificació d'una parella d'àguiles calçades (Hieraaetus pennatus), que viu al Port, i que va començar el 2017. El projecte ha permès "recopilar dades importants sobre la dieta de l'espècie, i també sobre aspectes de la seva biologia i comportament" i "s'ha ampliat el coneixement sobre les eines i la tecnologia per dur a terme aquest tipus de seguiments amb càmera web".
 
El canal en línia on se seguia la nidificació de la parella ha tingut prop de tres mil subscriptors i acumula més d'un milió de visualitzacions. El blog i el canal, amb 138 vídeos de resum dels moments clau del seguiment, continuaran disponibles.