Amposta enllestix el 85% de les propostes del Pla d'Acció Municipal per al mandat

El govern ampostí ha donat compliment a 137 de les 161 accions previstes en el full de ruta

Treballs d'habilitació d'un nou tram de la Val de Zafan.
Treballs d'habilitació d'un nou tram de la Val de Zafan. | Cedida
Redacció
31 de març del 2023
Actualitzat el 03 d'abril a les 19:53h
L’equip de govern municipal a l’Ajuntament d’Amposta ha fet balanç de l’estat d’execució del Pla d’Acció Municipal (PAM) del mandat 2019-2023 i a manca de dos mesos i mig per a la constitució del nou plenari, destaca haver donat compliment al 85% de les accions previstes, és a dir, 137 de les 161 propostes que contemplava el full de ruta del mandat. I això tot i l'alteració de les planificacions que va comportar la pandèmia mundial de la covid. La resta de els propostes, 24, s’han quedat pendents, mentre que altres, en canvi, s’estan començant a desenvolupar. 

D'entre totes les actuacions que ha pogut tirar endavant, el govern ampostí destaca com a especialment significatives per l'impacte que tenen sobre la ciutat els següent projectes:

Lo Sindicat:

Ara fa un any l'Ajuntament d'Amposta va inaugurar Lo Sindicat, un edifici historic ubicat a l’avinguda de la Ràpita cridat a ser un motor per al territori en dos àmbits: la innovació tecnològica i les polítiques d’ocupació. Un any després, el que era un anhel, s’ha convertit en una realitat i s’ha aconseguit que sobre la recuperació d’un bé patrimonial arquitectònic s’hagen posat les bases d’un present dinàmic pel que fa a l’impuls al teixit empresarial i d’un futur alentador pel que fa a la formació del jovent en tecnologia digital. Això ha estat possible gràcies al desplegament de dos pilars : els serveis de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament i el FabLab de les Terres de l’Ebre. 

Centre Cívic de Gent Gran:
Al juliol del 2022 va ser inaugurat el Casal Cívic de Gent Gran Ruiz Salgado d'Amposta, en un acte encapçalat pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. L'edifici entrava en activitat amb la voluntat de ser un dels pilars principals de les polítiques d'envelliment actiu d'Amposta. El Casal Cívic Ruiz Salgado és un edifici de 1.400 metres quadrats, distribuït en dues plantes. A la planta baixa hi ha la cafeteria, els serveis i una gran sala polivalent apta per activitats de lleure, reunions, ball, etc. També disposa d'una zona de magatzem i una petita cuina. A la primera planta s'hi ha ubicat una sala de reunions, un espai de salut, una biblioteca, aules d'alfabetització digital o despatxos, entre d'altres. El projecte de construcció de l'edifici ha tingut un cost de més 1,5 milions d'euros, mentre que la urbanització exterior ha suposat una inversió de 500.000 euros.
 

Nombrós públic va seguir la posada en funcionament del Centre Cívic. Foto: Cedida



Espai Dones:
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va inaugurar el passat mes de febrer el nou Espai Dones d’Amposta. Ubicat a la Travessia Sant Isidre, el nou espai compta amb una planta baixa amb despatxos i sala polivalent i dos plantes superiors amb quatre dúplex que es destinaran a habitatge jove per a l’emancipació jove.

A l’Espai Dones s’hi ubiquen, entre d’altres, el nou Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), de la Generalitat de Catalunya i gestionat per l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Atenció Integral (SAI), la seu de l’Associació de Veïns de la Vila o la seu de les Mestresses de Casa. 
 

Acte d'inauguració de l'espai Dones. Foto: Cedida

 
Hort comunitari Lo Tros:
L’Ajuntament d’Amposta, a través de la seva regidoria de Participació Ciutadana i Transparència, ha posat en marxa l'hort comunitari Lo Tros, amb 20 parcel·les (de les quals onze estan ara en concurs públic per a la seua cessió als interessats. Les cessions d’ús de cadascuna de les parcel·les s’atorgaran per un període de dos anys i s’haurà de fer front a un cànon de 50 euros anuals. D'esta manera, este espai s’amplia per seguir "la producció d’aliments sostenible, la cohesió social i la sostenibilitat ambiental", en paraules de la regidora Carla Bonfill. Les parcel·les estan distribuïdes en dos bancals cada parcel·la amb tires de reg per degoteig. L’espai també compta amb una caseta d’eines i una zona compartida amb ombra i bancs.

Recuperació Val de Zafan:

L'Ajuntament d'Amposta ha recuperat un tram de la via verda amb els pressupostos participatius. La secció formava part de l'ampliació de la Val de Zafán, que executarà la Diputació de Tarragona amb una subvenció de 5 MEUR dels Next Generation i que enllaçarà l'actual via verda des de Tortosa fins a la Ràpita.

El projecte per a recuperar 800 metres de la Val de Zafán es va triar en els pressupostos participatius de 2020, a iniciativa de Viure amb bici d'Amposta, una entitat que "treballa per a maximitzar l'ús de la bici en l'entorn rural i urbà". L'execució es va fer el 2021. 
La recuperació de la Val de Zafán com a via verda per part de l’Ajuntament d’Amposta ha estat mereixedora d’un accèssit amb una dotació de 1.000 als Premis Iniciativa Medi Ambient 2022 de la Diputació de Tarragona. 
 

Treballs d'habilitació d'un nou tram de la Val de Zafan. Foto: Cedida


Parc públic d'habitatges:

Amposta hi ha un parc d’habitatge públic d’uns 170 pisos. Això representa un 1,6% del parc total d’habitatges (una xifra lleument superior a l’1,5% de l’Estat europeu, i prop del 2% de Catalunya). D’estos 170 habitatges, fins a 53 estan gestionats directament per l’Ajuntament d’Amposta. ixí, dels 53 habitatges, 8 són de titularitat municipal (2 estan actualment en rehabilitació) i es destinen a lloguer social i urgències. Fins a 21 són propietat de la fundació del tercer sector Habitat 3, que se n’encarrega del lloguer a canvi que l’Ajuntament garantisca  el seu cobrament així com la selecció de les famílies i el seu seguiment social; 19 són de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, mentre que 5 són de la Sareb.

Pavelló de tecnificació:

L’octubre del 2020, algunes entitats esportives iniciaven els seus entrenaments al nou pavelló de Tecnificació. Es posava així en funcionament el nou equipament esportiu que dona servei a les entitats esportives, Centre de Tecnificació i iTEC.

El nou pavelló havia suposat una inversió de 2,5 milions d’euros, 1,3 milions d’euros de les quals han sigut subvencionats per la Generalitat de Catalunya.

El nou pavelló té instal·lades unes graderies rectractils per ampliar la capacitat de públic. També disposa de 6 vestidors, dos dels quals donen connexió a la sala d’esgrima. A més, es tracta d’un edifici sostenible que s’autoabastix d’energia gràcies a les plaques fotovoltàiques instal.lades al sostre i a l’aerotèrmia per a la calefacció i aigua calenta.

Pati consol + pista exterior + urbanització del Carrer Itàlia:

El nou pati de l’escola Consol Ferré era una realitat al novembre del 2022. L’Ajuntament d’Amposta, a través de la regidoria d’Educació, ha ampliat el pati de l’escola Consol Ferré. Una reivindicació del centre educatiu des que, el 2014, van projectar un nou pati a través d’un procés participatiu creat pel mateix alumnat del centre. Al pati del centre s’ha creat un espai amb muntanyes de terra i instal·lacions de fusta per jugar, una zona amb bancs i taules, tipis, un hort i zona verda, tal com havien dissenyat des del centre.

D’esta manera, a més de l’ampliació del pati de l’escola Consol Ferré, s’ha urbanitzat la zona entre els carrers Itàlia, Poble Nou i Mas de Barberans i s’ha obert un carrer de vianants per accedir al pati del centre, així com aviat s’instal·laran aparcaments per a bicicletes, cistelles i porteries i altre mobiliari urbà i es plantarà arbrat a la zona. A més, també s’ha creat una pista poliesportiva que compartiran l’alumnat i el veïnat. L’actuació ha suposat una inversió de 200.000 euros per a l’Ajuntament d’Amposta.
 

Pista exterior de l'escola Consol Ferré. Foto: Cedida


Parc exterior Agustí Barberà:

Un parc amb tirolina i diferents atraccions per a totes les edats. L’Ajuntament d’Amposta ha efectuat una renovació integral del parc de davant de l’Institut Escola Agustí Barberà, al carrer Madrid. La proposta s’havia treballat de forma col·laborativa amb l’AFA de l’Agustí Barberà i les regidories d’Educació i Espais Verds i va comptar amb un pressupost de 50.000 euros.L’actuació forma part d’un pla de millora de les zones verdes de la ciutat i la renovació i adequació dels parcs infantils de la ciutat.

Urbanització Grau:

El ple de l’Ajuntament d’Amposta va aprovar el passat mes de febrer una modificació pressupostària de 800.000 euros. D’estos, 600.000 es destinaran a cofinançar la urbanització de set carrers del barri del Grau, que també comptaran amb aportacions de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat.

El PAM, estructurant en les cinc grans blocs, inclou mesures per a 24 àrees, 13 de les quals han complert el 100% de les propostes presentades.

Per àrees el balanç és este:

Governació: 81% d’execució. Destaca l’app de pagament de la zona blava i la creació de la unitat de mediació.

Serveis al territori: 100% d’execució. En destaca l’execució del pla de millora de carrers canviant tots els serveis i una inversió mínima anual de 40.000 euros en l’eliminació de barreres arquitectòniques.

Polítiques ambientals: 100% d’execució. Destaca la reducció de l’IBI en empreses i immobles que implementen millores d’eficiència energètica o campanyes amb Cuidem Amposta.

Medi Rural: 100% d’execució. Destaca la redacció i execució de millora dels camins, ja que l’Ajuntament ha passat d’una inversió de 50.000 euros anuals en millora de camins a 250.000 euros anuals i la creació dels horts socials i urbans.

Serveis Socials i Salut: 100% d’execució. Destaca la renovació tecnològica de l’Hospital i el refinançament de la residència de gent gran amb el crèdit pont a la Fussmont.

Drets Socials i Ciutadania: 100% d’execució. Destaca l’increment del parc d’habitatge públic, passant de 9 habitatges públics el 2015 a 63 ara, a més de la construcció de l’Espai Dona.

Atenció Ciutadana: 66% d’execució. El que ha quedat pendent la redacció de la Carta de Serveis de l’Ajuntament.

Joventut i Participació Ciutadana: 80% d’execució. Destaca la reubicació de l’Oficina de Joventut i la redacció del Pla Local de Joventut.

Educació: 100% execució. Destaquen l’ampliació del suport econòmic a les AFA i els centres educatius, i l’impuls del projecte del trasllat d’ESARDI a l’antic col·legi de les monges.

Polítiques d’ocupació i empresa: 87,5% d’execució. Destaca el fet de posar a disposició de les empreses el sòl públic als polígons, que hem esgotat, i el foment de la implementació empresarial als polígons.

Urbanisme: 30% d’execució. És l’àrea amb menys compliment per l’afectació del Covid.
Fires: 100% d’execució. Destaca la millora de l’espai firal 1 d’Octubre.

Comerç i Mercat Municipal: 78% d’execució. Destaquen l’impuls de la Taula de Treball de comerç local a la Vora i l’inici de la segona fase de rehabilitació del Mercat Municipal amb els 500.000 euros de Fons Next Generation.

Economia Social i Innovació: 100% d’execució.

Hisenda i Règim intern: 83% d’execució.

Personal: 67% d’execució.  Una de les mesurest és la realització d’una enquesta de clima laboral, així com afavorir la promoció interna.

Coneixement i qualitat: 100% d’execució. Destaca l’aplicació de l’administració electrònica amb la compra d’un nou programa de gestió documental de més de 3M € d’inversió i el canvi d’enllumenat.

Transparència: 100% d’execució. Destaca l’obtenció del Segell Infoparticipa.

Festes: 100% d’execució. Destaquen, entre d’altres, la creació d’espais inclusius a les festes i l’apliació del protocol en contra de les violències masclistes.  

Cultura 83% d’execució. Destaca la convocatòria del Premi Literari la Carrova, el recreixement de la celòquia o la creació de la Nit de la Cultura.

Turisme i Promoció Exterior: 100% de compliment. Destacaria la creació de vies cicloturistes, gràcies als projectes de carril Eurovelo i de la recuperació de la Val de Zafan, que sumen 7M € i que situaran Amposta com centre de la xarxa cicloturista; i també la creació d’un espai d’autocaravanes.

Esports: 87,5% d’execució. Destaca la modernització de les instal·lacions esportives o la millora de les instal·lacions del gimnàs municipal. També tenim coses en projecte, com la projecció del nou rocòdrom.

Promoció i Turisme esportiu: 100% d’execució. Destaca la promoció del CTE amb el pas de 1.000 atletes l’any passat, així com l’impuls de l’oferta turística vinculada a l’esport.

Poble Nou i Nnuclis aïllats: 67% d’execució. Destaca la rehabilitació de l’Església del Poble Nou o la construcció del nou dipòsit d’aigua. Per exemple, queda pendent la nova depuradora, però ja està redactant-se el projecte i tenim l’acord amb la finca on s’ha d’ubicar.El PAM, estructurant en les cinc grans blocs, inclou mesures per a 24 àrees, 13 de les quals han complert el 100% de les propostes presentades.


Per àrees el balanç és este:

Governació: 81% d’execució. Destaca l’app de pagament de la zona blava i la creació de la unitat de mediació.

Serveis al territori: 100% d’execució. En destaca l’execució del pla de millora de carrers canviant tots els serveis i una inversió mínima anual de 40.000 euros en l’eliminació de barreres arquitectòniques.

Polítiques ambientals: 100% d’execució. Destaca la reducció de l’IBI en empreses i immobles que implementen millores d’eficiència energètica o campanyes amb Cuidem Amposta.

Medi Rural: 100% d’execució. Destaca la redacció i execució de millora dels camins, ja que l’Ajuntament ha passat d’una inversió de 50.000 euros anuals en millora de camins a 250.000 euros anuals i la creació dels horts socials i urbans.

Serveis Socials i Salut: 100% d’execució. Destaca la renovació tecnològica de l’Hospital i el refinançament de la residència de gent gran amb el crèdit pont a la Fussmont.

Drets Socials i Ciutadania: 100% d’execució. Destaca l’increment del parc d’habitatge públic, passant de 9 habitatges públics el 2015 a 63 ara, a més de la construcció de l’Espai Dona.

Atenció Ciutadana: 66% d’execució. El que ha quedat pendent la redacció de la Carta de Serveis de l’Ajuntament.

Joventut i Participació Ciutadana: 80% d’execució. Destaca la reubicació de l’Oficina de Joventut i la redacció del Pla Local de Joventut.

Educació: 100% execució. Destaquen l’ampliació del suport econòmic a les AFA i els centres educatius, i l’impuls del projecte del trasllat d’ESARDI a l’antic col·legi de les monges.

Polítiques d’ocupació i empresa: 87,5% d’execució. Destaca el fet de posar a disposició de les empreses el sòl públic als polígons, que hem esgotat, i el foment de la implementació empresarial als polígons.

Urbanisme: 30% d’execució. És l’àrea amb menys compliment per l’afectació del Covid.
Fires: 100% d’execució. Destaca la millora de l’espai firal 1 d’Octubre.

Comerç i Mercat Municipal: 78% d’execució. Destaquen l’impuls de la Taula de Treball de comerç local a la Vora i l’inici de la segona fase de rehabilitació del Mercat Municipal amb els 500.000 euros de Fons Next Generation.

Economia Social i Innovació: 100% d’execució.

Hisenda i Règim intern: 83% d’execució.

Personal: 67% d’execució.  Una de les mesurest és la realització d’una enquesta de clima laboral, així com afavorir la promoció interna.

Coneixement i qualitat: 100% d’execució. Destaca l’aplicació de l’administració electrònica amb la compra d’un nou programa de gestió documental de més de 3M € d’inversió i el canvi d’enllumenat.

Transparència: 100% d’execució. Destaca l’obtenció del Segell Infoparticipa.

Festes: 100% d’execució. Destaquen, entre d’altres, la creació d’espais inclusius a les festes i l’apliació del protocol en contra de les violències masclistes.  

Cultura 83% d’execució. Destaca la convocatòria del Premi Literari la Carrova, el recreixement de la celòquia o la creació de la Nit de la Cultura.

Turisme i Promoció Exterior: 100% de compliment. Destacaria la creació de vies cicloturistes, gràcies als projectes de carril Eurovelo i de la recuperació de la Val de Zafan, que sumen 7M € i que situaran Amposta com centre de la xarxa cicloturista; i també la creació d’un espai d’autocaravanes.

Esports: 87,5% d’execució. Destaca la modernització de les instal·lacions esportives o la millora de les instal·lacions del gimnàs municipal. També tenim coses en projecte, com la projecció del nou rocòdrom.

Promoció i Turisme esportiu: 100% d’execució. Destaca la promoció del CTE amb el pas de 1.000 atletes l’any passat, així com l’impuls de l’oferta turística vinculada a l’esport.

Poble Nou i Nnuclis aïllats: 67% d’execució. Destaca la rehabilitació de l’Església del Poble Nou o la construcció del nou dipòsit d’aigua. Per exemple, queda pendent la nova depuradora, però ja està redactant-se el projecte i tenim l’acord amb la finca on s’ha d’ubicar.