Estabilitzat l'incendi de Gandesa, que ha cremat 2,2 hectàrees

El foc ha començat aquest dissabte al matí i afecta la serra de Pàndols

Una de les dotacions que treballen este dissabte en l'incendi a Gandesa.
Una de les dotacions que treballen este dissabte en l'incendi a Gandesa. | ACN (Ariadna Escoda)
Nació
01 d'abril del 2023
Actualitzat a les 19:32h
ACTUALITZACIÓ 19.30 hores: Estabilitzat

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat sobre les 18.30 hores l'incendi que des d'este dissabte al matí crema a la serra de Pàndols, a Gandesa. En declaracions a la premsa, el cap de la regió de les Terres de l'Ebre dels Bombers, Ricard Expósito, ha explicat que hi han estat treballant una vuitantena de bombers amb el suport d'uns trenta vehicles "de diversa categoria" i quatre mitjans aeris. Segons les primeres estimacions del cos d'Agents Rurals, el foc ha afectat unes 2,2 hectàrees.

L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, havia explicat prèviament a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que l'incendi ha començat en una zona on no hi ha conreus ni masies i expressava optimisme per la seua l'evolució. Esta mateixa tarda ja s'han retirat la majoria de mitjans aeris que el combatien.

Expósito ha dit que el vent, que ha arribat als 80 quilòmetres per hora, els ha fet patir pel control de les flames però que els mitjans aeris, que s'han encarregat de sufocar la part alta, s'han encarregat de la part més perillosa de l'incendi. Tot i això, ha advertit que diumenge preveuen que bufe fort mestral i que per això treballaran per evitar revifades.

També ha detallat que el foc ha evolucionat des del punt d'origen fins a una zona on s'havien fet tasques de gestió forestal, com cremes controlades, la qual cosa ha afavorit el control i la posterior estabilització de l'incendi. Els Mossos d'Esquadra han fet controls d'accés a la zona afectada i han enlairat un helicòpter per fer tasques de coordinació, ha afegit Expósito.

ACTUALITZACIÓ 17.45 hores: Evolució favorable

L'incendi forestal a la serra de Pàndols, a Gandesa, evoluciona favorablement i s’han retirat ja tres dels quatre mitjans aeris que s’hi havien destinat, segons han informat a l’ACN els Bombers. El foc es considera encara actiu perquè hi ha molt de vent i els Bombers preferixen ser prudents, ja que podria aparèixer algun focus secundari. De tota manera, el flanc esquerre està ancorat en una zona de cingleres, rocosa, i no es preveu que puga avançar més. Pel que fa al dret, està pràcticament encercat amb línia d’aigua. Ara hi treballen 27 dotacions i un helicòpter. L’avís del foc s’ha rebut a les 13.04 hores a la zona entre el Coll del Torner i Santa Magdalena, a tocar del Monument a la Pau.

Es tracta d’una zona amb una orografia complicada. Els Bombers han treballat amb línia d’aigua el flanc dret i amb eines manuals l’esquerre. No hi ha nuclis poblats propers ni masies aïllades i només s'ha demanat a la població que no s'acosti al santuari i l'àrea de pícnic de la mare de Déu de la Fontcalda, que és per on passen els vehicles d'emergències dels Bombers. Hi han treballat fins a 33 dotacions, quatre d’elles aèries.

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha explicat a l'ACN que el foc ha començat en una zona on no hi ha conreus ni masies. Sí que ha remarcat que la preocupació rau en el vent, però ha destacat que la resposta dels Bombers ha estat immediata i els efectius aeris han fet una “tasca extraordinària”. També ha recordat la gestió forestal prèvia que s’havia fet, així com la tasca que fan les ovelles que pasturen. “Estem optimistes ara, però amb màxima precaució”, ha dit.
 

Els Bombers treballen amb 25 dotacions en un incendi a Gandesa Foto: Bombers



INFORMACIÓ 14.20 hores: Incendi a la serra de Pàndols

Els Bombers de la Generalitat treballen amb 33 dotacions -quatre d'elles àeries- aquest dissabte en un incendi de vegetació forestal a la serra de Pàndols, entre els municipis de Gandesa i Pinell de Brai, a la Terra Alta. L'avís del foc s'ha donat al voltant de les 13:04 del migdia a la zona entre el Coll del Torner i Santa Magdalena, a tocar del Monument a la Pau.

El cos català ràpidament ha desplaçat a banda de les unitats terrestres dos helicòpters i dos avions de vigilància i atac (AVA), segons han donat a conèixer a través del seu perfil de Twitter. Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla Infocat i ha demanat als ciutadans de Gandesa, Pinell de Brai i Corbera d'Ebre que no s'apropin a la zona.