Ecologistes en Acció dubta de la «viabilitat» de fer una planta d'hidrogen i amoníac verd a Flix

L'entitat presentarà al·legacions al projecte i espera que la ponència ambiental "el tombe"

Fàbriques del complex químic de Flix
Fàbriques del complex químic de Flix | Anna Ferràs
Aguaita.cat
20 de març del 2023
Actualitzat a la 13:30h
Ecologistes en Acció dubta de "la viabilitat" de fer una planta de producció d'hidrogen i amoníac verd al polígon químic de Flix, a la Ribera d'Ebre. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, visita este dilluns a la tarde el municipi per anunciar una nova implantació industrial al complex, ara que Ercros ha tancat les últimes fàbriques de producció. L'entitat ecologista alerta que la producció d'hidrogen verd i amoníac verd no té "un marc normatiu prou desenvolupat" i considera que tindrà un impacte ambiental important "sobre el territori", fet pel qual confia que la ponència ambientant "el tombi". Ecologistes en Acció presentarà al·legacions quan s'obri el període per fer-ho.

Com avança Ecologistes en Acció en un comunicat, l'entitat va rebre una petició del Govern, des de l'oficina de Medi Ambient, fa un mes, per "pronunciar-se sobre el projecte" de producció d'hidrogen (H2) i amoníac (NH3) verds al complex químic de Flix, una implantació industrial que es podria fer oficial este dilluns a la tarda.

L'organització ha enviat un document a la Generalitat on detalla "els dubtes sobre la viabilitat del projecte" que se li plantegen. En primer lloc, perquè no hi ha un marc normatiu prou desenvolupat per a aquesta activitat i creuen que "difícilment pot abordar una planificació eficaç i efectiva". Alerten que "s'està creant una xarxa de producció d'H2 quan encara no s'han creat les cadenes de consum" i que pot generar "una nova bombolla" propiciada per grans empreses "atretes pels ajuts i subsidis multimilionaris" de diferents administracions.

L'ús de l'amoníac verd com a fertilitzant, per a Ecologistes en Acció considera suposa "una visió desfasada" de la química "sense visió ecològica" i que construir plantes de producció i emmagatzematge d'H2, "un producte volàtil i corrosiu", i d'NH3 a Flix requerirà una "hidroducte de 24,8 quilòmetres" i una línia d'alimentació elèctrica que transcorrerien per diferents termes municipals i espècies protegides, com l'àguila cuabarrada.

Per abastir la planta d'electricitat, segons els ecologistes, el projecte preveu abastir-se d'electricitat de la xarxa general de distribució, d'una banda, i d'un nus de connexió a la xarxa elèctrica situat a la central nuclear d'Ascó I i II. Aquest nus estaria lligat a un complex eòlic projectat a les serres de Terol -amb 4 parcs eòlics anomenats Céfir-, i ho faria a través d'una línia d'alta tensió (LAT) de nova creació.