Els Bombers estabilitzen el foc al Perelló, declarat en ple episodi d'alt perill d'incendi forestal

Només hi han pogut treballar dotacions terrestres degut al vent, i ha afectat mitja hectàrea de sotabosc

Incendi a El Perelló.
Incendi a El Perelló. | Bombers de la Generalitat
Aguaita
14 de març del 2023
Actualitzat a les 16:34h
AMPLIACIÓ : El foc ha cremat mitja hectàrea

El foc forestal que s’ha declarat este dimarts al matí al Perelló ha afectat mitja hectàrea, segons el cos d’Agents Rurals, i s’ha donat per estabilitzat a les 13.01 hores.
L’incendi ha pujat fins la cresta d'una carena, ha estat de sotabosc i ha cremat en alta intensitat i Bombers han treballat únicament amb dotacions terrestres, un total de 15, ja que pel fort vent els mitjans aeris tampoc podien treballar.

Els Bombers han demanat l’evacuació de masies que hi havia a la vora de la zona on estaven treballant i els Mossos d’Esquadra han tallat, a petició de Bombers, la pista forestal que duia a estes masies. Està prevista l’obertura puntual d’esta pista, només per a les persones que hagin d’anar a la seua primera residència, per tal de no entorpir el trànsit dels vehicles d’aigua que estan treballant.

Els Agents Rurals alerten del risc d’incendi forestal

Este incendi coincidix amb l’episodi d’alt perill d’incendi forestal que viu bona part de Catalunya. El Cos d’Agents Rurals ha mantingut activat el nivell 2 de Pla Alfa des del passat divendres dia 10 de març a diverses comarques, i avui dimarts dia 14 de març és el dia amb més zones de Catalunya amb este nivell activat. En total avui hi ha 26 a tot Catalunya en nivell 2 de Pla Alfa. L’activació ha estat motivada per unes temperatures excepcionalment altes per l’època de l’any, unes humitats relatives baixes i el vent, que juntament amb la sequera acumulada de la vegetació ha fet incrementar el perill d’incendi.
Des de divendres, s’han anul·lat gairebé 148.000 activitats amb risc d’incendi en les comarques en nivell 2 del Pla Alfa, amb l’objectiu de prevenir possibles incendis forestals.
El Cos d’Agents Rurals fa una crida a mantenir prudència en les activats al medi natural. Demà hi ha 13 comarques amb nivell 2 de Pla Alfa.

A partir de demà 15 de març i fins al 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Es poden demanar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica.

Pla Alfa
El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Estes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.


NOTÍCIA : Declarat un incendi al Perelló
Fins a catorze dotacions de bombers treballen per apagar un incendi a El Perelló. El foc ha afectat la cresta d'una carena de matolls en un camí proper al cementiri del municipi per la qual cosa l'accés ha estar tallat per la policia local. L'avís s'ha produït a les 10.45 hores i ha estat estabilitzat, pendent de ser extingit a les 13.01h.

En estos moments les Terres de l'Ebre és troben en nivell Alfa 2, amb alt risc d'incendi. El fort vent ha fet saltar totes les alarmes este matí i el desplegament per aconseguir extingir el foc ha estat màxim per part dels Bombers.