L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre incorpora el fons fotogràfic de José Daufí, amb més de 17.000 arxius

L'ens també rep la cessió del fons documental de la família Piñol, amb prop d'un segle d'història

Una de les fotografies cedides a l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre.
Una de les fotografies cedides a l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre. | Cedida a ACN
Redacció
23 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:28h
L'Arxiu Comarcal del Baix Ebre ha incorporat este dijous el fons fotogràfic de José Daufí i el fons documental de la família Piñol. Es tracta de dos cessions que s'han formalitzat en un contracte de cessió entre les famílies titulars, el Consell Comarcal del Baix Ebre i la Generalitat. El fons fotogràfic de Daufí conté 17.309 arxius, entre plaques de vidre, negatius, positius, diapositives i postals que daten del segle XX. Pel que fa al fons documental de la família Piñol, es tracta d'una col·lecció de llibres de comptes, arrendaments, correspondència, censos i testaments amb un abast de prop d'un segle d'història. Entre els documents destaca un dietari de la Guerra del Francès que permet "omplir un buit documental de l'època".

A partir d'ara, es treballarà en la digitalització dels dos fons ingressats per fer-los accessibles a la ciutadania i garantir-ne la correcta conservació. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, ha celebrat la cessió dels documents i ha fet una crida a d'altres propietaris a dipositar el fons a l'Arxiu per fer-lo públic i obert a la consulta per part d'historiadors o altres persones interessades.

Actualment, l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre té un fons en què destaca la documentació de l'Ajuntament de Tortosa, que s'inicia al segle XII i conserva sèries documentals pràcticament íntegres des de la baixa edat mitjana. També s'hi pot trobar el fons del districte notarial de la capital del Baix Ebre, amb protocols des de la meitat del segle XIV.