Patrimoni tomba la descatalogació com a BCIL dels Josepets, a Tortosa, i n'impedix l'enderroc d'una part

L'Ajuntament hi preveu la construcció d'un nou pavelló poliesportiu, enderrocant una part de l'antic col·legi

L'antic col·legi dels Josepets, al Rastre.
L'antic col·legi dels Josepets, al Rastre. | Cedida
S.B.
14 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:07h
La Comissió de Patrimoni del departament de Cultura ha tombat la destacalogació de l'antic col·legi dels Josepets de Tortosa com a Bé Cultural d'Interès Local que havia demanat l'Ajuntament de la Ciutat com a pas previ per poder tirar endavant l'enderroc de la part de l'edifici afectada per l'obra de construcció del pavelló previst en este espai del Rastre. La directora dels serveis territorials de Cultura, Victòria Almuni, ha confirmat a Aguaita.cat el posicionament negatiu a la descatalogació de la Comissió de Patrimoni, avançat per Canal 21. D'esta manera, els arguments inclosos a l'informe presentat per l'Ajuntament de Tortosa no han estat considerats correctes. "Si es vol intervenir en este espai s'ha de fer considerant-lo com a BCIL o bé descatalogant-lo", ha apuntat Almuni. Per descatalogar un BCIL s'ha de justificar tècnicament que el bé protegit en qüestió ha perdut el seu valor, un tràmit que no és senzill.

Concretament, el pavelló que promou l'Ajuntament està previst que s'ubique a la part més pròxima al carrer Callao, en l'espai que actualment ocupen unes aules que presenten un estat de ruïna. Pel que fa a la resta de l'equipament, el projecte preveu mantindre els edificis que conformen el complex.

L'Ajuntament de Tortosa ja va incorporar al pressupost municipal els 1,5 milions d'euros que han de servir per a iniciar la construcció del pavelló poliesportiu a l'antic col·legi de Sant Josep, al Rastre. Estos recursos corresponen a l'aportació aprovada als pressupostos generals de l'Estat (PGE), fruit de l'esmena presentada per l'exalcalde de Tortosa i diputat, Ferran Bel.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, destacava que esta important xifra que ja ha rebut l'Ajuntament suposava una embranzida al projecte que permetria habilitar el nou pavelló poliesportiu. Un equipament que "contribuirà a la regeneració i dinamització del nucli antic, ja que permetrà ampliar les activitats al barri i que generarà molta activitat tant entre setmana com en cap de setmana", va afirmar en el seu moment. A més a més, l'alcaldessa destacava que la construcció del pavelló permetria donar resposta a la necessitat de les entitats esportives del municipi que, amb l'elevada activitat de clubs i d'esportistes, necessiten poder disposar de més equipaments per a dur a terme els entrenaments i les competicions.

El cas és que esta aportació estatal podria estar ara en risc si els entrebancs no se solucionen enguany i tira endavant l’actuació. Fonts de l’Ajuntament han apuntat que estos dies s’estan fent contactes entre Urbanisme i el departament de Cultura “per veure com es pot fer encaixar el projecte i si cal modificar o replantejar alguna cosa”. 

Al març del 2019, l'Ajuntament de Tortosa va arribar a un acord amb la Germandat dels Sacerdots Operaris per tal de poder utilitzar, de manera gratuïta durant 50 anys, les instal·lacions de l'antic col·legi de Sant Josep, conegut popularment com els Josepets

L’Ajuntament va anunciar setmanes enrere que estava redactant el projecte executiu de l’enderroc de la part afectada. L’arquitecte tortosí Josep Camps va resultar resultar l’escollit per redactar el projecte per a la construcció del nou pavelló, en considerar el jurat que era la que millor integrava les instal·lacions de l'antic col·legi.