La Plataforma per un Nou Hospital avisa dels perills que suposa ampliar l'actual Verge de la Cinta per a les muralles de Tortosa

L'entitat ha presentat informes a Patrimoni sobre el perill que comporten les obres d'ampliació del Verge de la Cinta

El camí de terra de l'aparcament del Fossat on hi ha previst la construcció d'un aparcament mòbil de tres plantes
El camí de terra de l'aparcament del Fossat on hi ha previst la construcció d'un aparcament mòbil de tres plantes | Cedida
Aguaita
07 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:37h
La Plataforma per un NouHospital a les Terresdel'Ebre, a través del seu portaveu SiscoLahosa, ha informat Aguaita.cat sobre el perill que les obresd'ampliació de l'HospitalVergedelaCinta suposen per a les muralles de Tortosa i per al conjuntpatrimonial de la zona, tal com va avançar el Canal21 fa uns dies.

Segons Lahosa, ja es van reunir amb la directora dels serveis territorials de Cultura, Victòria Almuni, amb tota la documentació, plànols, i l'informe jurídic del seu advocat alertant sobre l'afectació que el nou aparcament i l'edifici paral·lel a l'actual hospital suposaria per a les muralles. "Ara Patrimoni disposa de tota la documentació i esperem que es pronuncien, si no emprendrem noves mobilitzacions i no descartem portar-ho als tribunals", aclarix Lahosa.

La Plataforma avisa que l'actual projecte d'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta "no s'ajusta a la normativa, ni estatal, ni de la Generalitat, ni municipal sobre Patrimoni"."Des de l'any 1949 el govern municipal també té la potestat sobre el patrimoni municipal i no entenem com veuen que està ampliació afecta tot l'entorn emmullarat que envolta l'hospital", apunta. Es tracta del Decret del 22 d'abril, expedit pel Ministerio de Educación nacional. Publicat al BOE el 5/5 del 1949.
 
Segons Lahosa, dimecres la Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l'Ebre es reunirà per decidir què fan si no han obtingut resposta de cap administració."Entenem a més que no es gastaran sis milions d'euros en un aparcament mòbil que a sobre de fer malbé el patrimoni durarà uns tres anys per després desmuntar-ho". "Són diners tirats que no s'invertiran en el nou Hospital i de nou el perill d'ampliar per no construir un nou hospital", afeix. "Si no és construir per destruir sobre el patrimoni i a sobre tornaríem a tenir la problemàtica de l'aparcament", rebla Lahosa.

A la plataforma també li preocupa no actuar a temps i un cop comencen a fer el nou edifici del Verge de la Cinta, enfront de l'altre, trobar restes arqueològiques, haver de parar, i indemnitzar l'empresa encarregada de les obres. "Recordem que les obres ja s'han licitat i, per tant, si es paren les obres cal indemnitzar a l'empresa". "Creiem que es poden fer bé les coses per part de totes les administracions i actuar a temps", conclou.