Movem denuncia una dècada de paràlisi de la candidatura de Tortosa a Patrimoni de la Humanitat

La formació progressista aposta per este segell de reconeixement internacional com una oportunitat de futur per a la ciutat

Membres de Movem, durant la roda de premsa d'este dilluns.
Membres de Movem, durant la roda de premsa d'este dilluns. | Cedida
Redacció
06 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:40h
Movem Tortosa ha reactivat un cop més la proposta per presentar la candidatura de Tortosa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i ho ha fet justament dotze anys després de la primera moció que este mateix partit va portar al Ple municipal al respecte, que va ser proposta rebutjada per CIU, tal com recorda Movem en una nota de premsa.

Jordi Jordan, portaveu de la formació, ha recordat que ha insistit en tirar endavant el projecte en múltiples ocasions durant estos dotze anys. No va ser fins l’any 2017 que l’equip de govern va prendre el compromís de crear una comissió de treball amb tots els grups municipals per consensuar el projecte. Este compromís es va materialitzar en dos elements bàsics que incloïen la creació d’un comitè impulsor de la candidatura amb l'Ajuntament de Tortosa liderant el projecte i la redacció d’un Pla Estratègic per a la recuperació del patrimoni cultural urbà de Tortosa, passos necessaris per iniciar la candidatura i que Tortosa entrés a la llista indicativa, és a dir, la llista de candidatures de tot l’Estat que finalment acaben fent el pas internacional per rebre el reconeixement per part de la UNESCO. El projecte de candidatura a la Llista Indicativa com a paisatge urbà històric acordat destacava tres conjunts significatius: El Castell de la Suda i les fortificacions, el conjunt Catedralici i el conjunt Renaixentista amb els Reials Col·legis.

De tota manera, tot i aquest compromís i després de la insistència per crear este comitè impulsor, Movem Tortosa denuncia que el projecte ha quedat paralitzat i no s’ha fet cap dels tràmits necessaris. “Estem parlant d’una paràlisi de més d’una dècada en un projecte presentat per Movem Tortosa, amb el suport de Federico Mayor Zaragoza i moltes personalitats del mon de la cultura”, exposa Jordan. “En conclusió, no sabem si està paralitzat simplement perquè no s’ho creuen o perquè és una proposta nostra, però la realitat es que si s’haguessen fet bé les coses, avui dia Tortosa ja tindria a la llista indicativa la candidatura presentada i el pla estratègic de patrimoni”.