1 de 10
OCI

Una ruta pel Baix i l'Alt Maestrat, i els Ports

Esta setmana us convidem a conèixer poblacions com Catí, Morella, Forcall o Olocau del Rey

Vista de l'entorn de la població de Forcall, als Ports | Marc Busquets
per Marc Busquets Obré, Morella | 6 de febrer de 2023 a les 00:24 |
L'escapada que us proposem des de Aguaita.cat està setmana és cruïlla de fronteres i per gaudir del viatge cal fer parada durant l'itinerari i passar almenys una nit en alguna de les poblacions de les quals tot seguit comentarem història, patrimoni, entorn i gastronomia. Feu la maleta, que en esta ocasió ens desplaçarem a Castelló, tot establint una ruta pel Baix i l'Alt Maestrat i els Ports. Podeu arribar per la N-340. Ara amb menys trànsit, és una alternativa còmoda si teniu temps per fer el trajecte. 

Catí i l'AvellàUn cop sigueu a Vinaròs, després d'una hora aproximada de viatge, continueu per l'N-232, en direcció a Morella i Saragossa si voleu gaudir de l'interior. Al Baix Maestrat hi ha diverses poblacions costaneres d'interès, però, si el que us ve de gust és reposar una estona, estirar les cames i gaudir d'indrets com Alcalà de Xivert, posem per cas, amb el castell, les torres, les dunes o l'Estany com a grans atractius de la localitat. 

Si per contra us heu estimat més la primera opció, val la pena que deixeu una estona l'N-232, al seu pas per Xert, per desviar-vos uns quilòmetres per la CV-128 fins a Catí, preciós poble de l'Alt Maestrat. A l'entrada hi podreu fer un mos o bé enfilar el camí cap a l'Avellà, on hi trobareu una ermita i la casa de banys. De fet, parlem d'un indret prou popular al territori per la qualitat de les seves aigües.


Al terme hi veureu també uns rentadors, diverses ermites, i una bella Casa de la vila. Són productes típics el formatge i la mel, entre altres. 

"Un dels pobles més bonics" de l'estatAmb tot, la perla de l'interior castellonenc és Morella, considerat "un dels pobles més bonics" de l'estat, tal com es pot llegir en un rètol a l'entrada. L'arribada des de l'N-232, per cert, ofereix una espectacular vista de les muralles i el castell de la capital dels Ports. Atureu-vos a l'estació de servei, i gaudiu-ne. Un cop al nucli, d'opcions lúdiques i culturals en tindreu diverses. El carrer de la Sabateria, posem per cas, acull comerços amb productes de proximitat, restaurants i altres serveis. Si feu un àpat a la localitat, demaneu la sopa morellana.

Altres atractius de Morella són les seves icones patrimonials. L'Ajuntament, els portals de la muralla, els rentadors o la impactant església de Santa Maria (segles XIII-XVI), en són notables exemples. En el cas del temple, ens referim a una mostra del gòtic valencià amb elements del renaixement.
 

Detall de l'església de Santa Maria de Morella Foto: Marc Busquets

 

Una preciosa vista nocturna de la vila de Morella, il·luminada Foto: Marc Busquets


Pel que fa al castell, que corona l'entorn, és d'origen musulmà i té diverses torres de defensa. Una d'aquestes és anomenada la Pardala en memòria de la veïna Josefa Bosch, qui ostentava aquest renom i a qui els gals van penjar durant la Guerra del francès. 

Forcall, Cinctorres i Olocau del ReyAmb diversos allotjaments, propostes culturals i altres opcions de gaudi si viatgeu amb canalla, Morella pot ser la vostra base d'operacions mentre duri l'escapada. Des de la població podeu fer excursions a altres localitats dels Ports, com ara Forcall, Cinctorres o Olocau del Rey. Quant al primer poble, és situat en una vall escavada pels tres rius que hi conflueixen: el Bergantes, el Cantavella i el Calders. La plaça Major és, lògicament, el centre neuràlgic de la vila, on també destaca l'església de l'Assumpció, el forn medieval o diverses capelles. Des d'una d'aquestes, dedicada a Sant Josep, les vistes són molt belles. 

Com a pecularitat, d'Olocau del Rey se n'ha de subratllar que és l'únic poble de la comarca la llengua pròpia del qual és el castellà. No obstant això, a la vila hi ha no pocs catalanoparlants. Val la pena perdre's per qualsevol dels camins del terme, ideals per als amants del senderisme, i que entre altres us portaran per la ruta de l'aigua. El castell, o els turons que protegeixen el terme (on sempre hi veureu vaques, per cert) fan de la vila un indret encantador on desconnectar de la rutina reusenca. 
 

Exterior de la casa de la vila d'Olocau del Rey Foto: Marc Busquets


I si el viatge el voleu fer també a Castelló, però en altres zones de la demarcació, us proposem que recupereu aquest article de Jordi Garcia Arnau dedicat a les connexions entre Reus i Borriana. N'hi ha més de les que us pensaríeu.

 

Participació