La fortificació de Tenasses, protagonista d'una visita que recorrerà part del nucli antic de Tortosa

L'acte d'este diumenge permetrà fer un reconeixement a les persones que van fer possible la salvaguarda d'este important element del conjunt emmurallat

Aguaita.cat
01 de febrer del 2023
Actualitzat a les 20:47h
Fortificació de les Tenasses
Fortificació de les Tenasses | Tortosa Turisme
Este diumenge, 5 de febrer, el patrimoni de Tortosa serà protagonista d'una activitat de descoberta que arrancarà des de la plaçadelaCatedral i que finalitzarà a la fortificació de Tenasses.

Allà, l'AjuntamentdeTortosa durà a terme un acte que vol recordar la contribució ciutadana que va permetre salvaguardar esta part important del conjunt emmurallat de la ciutat, i que posteriorment va fer possible que el consistori n'assumís la titularitat i en pogués iniciar la recuperació.

L'acte coincidirà amb la novenarutaMossènSol, que organitza l'entitat AmicsdelsJosepets. A les 9 h està previst que comence la caminada des de la plaça de la Catedral, un dels punts patrimonials més rellevants de Tortosa. Des d'aquí, la visita permetrà descobrir l'espaiCota 0, on es mostren les restesarqueològiques localitzades en la construcció de la plaça i que corresponen al període des del segleI fins al segleXVI.

Posteriorment, la caminada recorrerà el barrideSantJaume i s'endinsarà pel call jueu fins a arribar a Tenasses, aproximadament a les 11 h. A la fortificació es mostrarà el resultat d'una de les intervencions de rehabilitació que ha fet recentment l'Ajuntament, fet que va comportar la descoberta de l'antic camí cobert que permetia l'accés a l'element defensiu des de la ciutat.

Juntament amb això, l'acte també permetrà fer un reconeixement al seguit de persones de Tortosa que, durant 43 anys, van conservar la titularitat de Tenasses per tal que la ciutat la pogués recuperar posteriorment: al 1971, l'Estat espanyol va traure a subhasta la fortificació després que el govern militar hagués deixat de donar-li utilitat. Un grup de tortosins van adquirir-la amb la voluntat d'evitar que passés a mans alienes a la ciutat i que això pogués propiciar-ne la desaparició. Al 2014, l'Ajuntament de Tortosa va arribar a un acord amb els propietaris per tal que el municipi recuperés la fortificació i la pogués incloure al seu catàleg patrimonial. Des d'aleshores, el consistori ha dut a terme diverses actuacions de conservació i de rehabilitació, destinades a posar en valor esta part de les muralles.

La construcció de la fortificaciódeTenasses es remunta fins al segleXVII, en el context de la GuerradelsSegadors. Actuava com a avançada defensiva del sector nord de la muralla de Remolins i tenia com a objectiu consolidar el caràcter de Tortosa com a plaça forta.