1 de 10

El sector educatiu de l'Ebre se suma a les mobilitzacions

El seguiment de la vaga ha estat d'un 10% als centres educatius ebrencs de la secundària i una mica menys a la primària

Capçalera de la manifestació a Barcelona amb la pancarta 'Salvem els serveis públics. Defensem l'educació i la sanitat' | ACN
per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 25 de gener de 2023 a les 17:28 |
L'aturada del sector de l'educació s'ha fet notar per tota Catalunya, i a les Terres de l'Ebre, segons un sondeig del sindicat l'USTEC, el seguiment ha estat d'un 10% als centres educatius públics de la secundària i una mica menys en el cas de l'educació primària. El Departament d'Educació de la Generalitat, que depen de la conselleria i del Personal d'Administració i Serveis (PAS), ha xifrat en un 7,7% el seguiment de la vaga a tota Catalunya, fins a les 12.00 hores, segons la informació que li han reportat el 85,5% dels centres. El seguiment ha estat desigual, des del 3,26% de la regió de Lleida i el 3,36 de la de Girona fins al 10,35 de Barcelona Comarques i el 13,11 del Consorci d’Educació de Barcelona. D'altra banda, USTEC ha elevat el seguiment global de la vaga fins al 20%.

Avui dimecres totes les activitats estaven concentrades a Barcelona en una manifestació que ha arrancat a les 11:00 hores des de la Plaça Sant Jaume fins al Parlament de Catalunya i ha omplert la Via Laietana, on han coincidit les aturades de professors, metges i taxistes. Segons Marc Martínez, portaveu d'USTEC a Terres de l'Ebre, la jornada "ha estat a l'altura, en el sentit que s'ha omplert tot el recorregut", i per tant "fem una crida a continuar amb la mobilització i que cresca, per aconseguir la millora de l'educació pública i les condicions laborals dels treballadors i treballadores". 


La vaga va ser convocada inicialment per USTEC-STEs, però s'hi han acabat adherint la majoria de les organitzacions sindicals del sector. Segons Martínez, demà dijous, "Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona ens centralitzarem a Tarragona", on s'ha programat una manifestació a les 10:30 hores des de la Plaça dels Carros. 

Retallades i insatisfacció general

"El que volem és solucionar unes retallades que es van produir fa deu anys i encara no s'han revertit. Algunes s'han anat restaurant, però s'han ajuntat amb altres reivindicacions a causa de la mala praxi del Departament", explica Martínez, que assenyala la imposició de l'avançament del calendari escolar com un d'estos problemes. "Esta decisió, el Departament la va prendre de manera unilateral, contra tothom, amb totes les conseqüències negatives que implica per a l'organització del curs". 

Altres reivindicacions que es fan des del sindicat són la reducció de l'horari lectiu dels majors de 55, o l'augment del personal d'atenció educativa a escoles i instituts. "Estem parlant de professionals que no són directament docents, però resulten indispensables perquè puguem desenvolupar la nostra feina. Integradors socials, infermers escolars… Moltíssims professionals que haurien d'estar a les escoles i no hi estan perquè el Departament no ha invertit allò que és necessari", afirma Martínez.

Reducció de l'horari lectiu
Una altra de les reclamacions del sector és que torne la democràcia escolar, o l'erradicació de les entrevistes com a fórmula de selecció de places, ja que no la consideren pròpia de la funció pública. "El dèficit que arrossega l'educació pública és, no només d'inversió, sinó també d'altres qüestions de política educativa que fan molt mal a l'ensenyament públic" declara Martínez.

Segons el portaveu del sindicat, "les mobilitzacions i la unitat sindical del curs passat van aconseguir revertir una de les retallades més flagrants: l'augment de l'horari lectiu". L'equip docent va reclamar la reducció de l'horari lectiu per poder destinar una hora més de la jornada a la preparació de classes. "Això és molt important pedagògicament, perquè la nostra feina no s'entén si no podem preparar bé les sessions i coordinar-nos amb els equips docents. Gràcies a la reducció d'esta hora, al gener es van incorporar 3.500 jornades noves. Ha estat un guany, malgrat que ha arribat al gener i ha provocat alguna distorsió a mig curs, ja que hauria d'haver arribat al setembre", explica Martínez.

"Hi ha hagut avenços, però no suficients"
D'altra banda, amb les manifestacions de l'any passat, des del sindicat també es va assolir que el Departament es comprometés a negociar la resta de condicions, amb un marge des del setembre de l'any passat fins a este gener. "Però el Departament no s'ha mogut gaire durant estos quatre mesos passats fins a última hora, fins dijous passat, que va oferir alguns avanços, algunes millores. Però com que no eren suficients tots els sindicats de manera unitària hem continuat convocant vaga", detalla el portaveu.

"Per tant, allò que reclamem és que el Departament faça el favor d'entrar en un marc de negociació que sigue real, i que d'una vegada per totes s'avinga a negociar de veritat, no fent veure de cara a l'opinió pública que negocia amb el sindicat, quan en realitat no està fent. Per tant, allò que reclamem és un marc real de negociació.
Participació