El Govern intenta aprofitar el reglament del Fons Nuclear per no haver de posposar el seu desplegament

Els serveis jurídics del departament d'Empresa estudien com adaptar el reglament que s'havia aprovat a les modificacions que ha suposat la proposició de llei impulsada pel PSC

Panoràmica de la nuclear de Vandellòs.
Panoràmica de la nuclear de Vandellòs. | Cedida
Redacció
11 de gener del 2023
Actualitzat a les 16:55h
Els serveis jurídics del departament d'Empresa estudien si es pot "aprofitar" el reglament del Fons de Transició Nuclear que ja s'havia aprovat, i adaptar-lo a les modificacions que ha suposat la proposició de llei impulsada pel PSC a final d'any i que es va aprovar in extremis amb el suport de Junts i Ciutadans. Fer-ne un de nou suposaria un retard en el desplegament dels recursos, sobretot en la zona del Penta I en la qual la nova normativa no concreta com desplegar-los. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha ratificat "la responsabilitat i el compromís" de la Generalitat perquè el Fons Nuclear "s'aplique de la manera més ràpida i més eficaç possible, i també pels objectius pels quals estava destinat".

Salvadó ha tornat a celebrar que amb la proposició de llei que regularà el Fons de Transició Nuclear s'haja aconseguit que retorne al territori la meitat de l'impost nuclear. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre ha assenyalat que el fons es va crear a través del projecte de llei de mesures fiscals per al 2022 amb un finançament del 20% -procedent de l'impost nuclear- perquè este va ser el percentatge màxim amb suport parlamentari, llavors. També ha recordat les traves judicials que ha hagut de superar el cànon català que grava el risc mediambiental de les nuclears, que havia tombat el Tribunal Constitucional en el primer intent de crear-lo.

"Tots sabem que és molt bona notícia este 50%. Passar del 20% al 50% és un actiu que hem guanyat al territori i que hem de preservar, però tenim incerteses", ha reconegut Salvadó. La més important d'esta incertitud és el desplegament de la nova normativa que regula el Fons Nuclear. El delegat ha remarcat que s'havia treballat tot l'any passat perquè el reglament del Fons tingués el consens territorial "imprescindible per garantir la millor aplicabilitat" este mes de gener.

El delegat a l'Ebre ha defensat que el compromís del Govern amb estos recursos està intacte i que ha estat i continuarà sent "sempre molt ferm", ara mirant de desencallar la seua aplicació i els seus objectius inicials, "el desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears catalanes".

Salvadó ha demanat que "es fuja de tècniques partidistes" i ha lamentat que els grups parlamentaris no hagen estat capaços "de prioritzar el territori" en esta qüestió. "Insistixo que cal consens territorial en els grans temes. Els territoris que avancen són només els capaços d'obtenir grans consensos en els temes transcendents", ha reivindicat.