Els bombers fan cremes prescrites i netegen el sotabosc de la Serra de Pàndols, a la Terra Alta

Es tracta de cremes controlades per allargar la distància entre els matolls i la primera branca d'un arbre en cas d'un gran incendi

Una imatge de les cremes prescrites d'esta setmana a la Serra de Pàndols, al terme municipal de Gandesa
Una imatge de les cremes prescrites d'esta setmana a la Serra de Pàndols, al terme municipal de Gandesa | Cedida
Aguaita
05 de gener del 2023
Actualitzat a les 10:22h
Esta setmana els Bombers de la Generalitat estan fent un seguit de cremespreescrites a la SerradePàndols, a la TerraAlta en una zona que forma part del terme municipal de Gandesa.

Una crema prescrita és l'aplicació controlada de foc a estructures de vegetació, sota unes condicions meteorològiques, de combustible i topogràfiques fixades, amb la intenció d'assolir un objectiu determinat com ara la silvicultura preventiva d'incendis, facilitar la regeneració d'una certa espècie vegetal o el pasturatge.

Arran dels incendis forestals que van afectar Catalunya al final del segle XX, el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya es va dotar d'estructura, recursos i personal per integrar el nou fenomen dels grans incendis forestals (GIF) a la gestió de les emergències que dirigia. Una gestió d’emergències en escenaris de més risc que necessitava una nova visió dels incendis forestals com a emergències complexes i integrals. Esta nova perspectiva va implicar focalitzar la problemàtica de la prevenció dels grans incendis forestals en la gestió forestal i el coneixement del tipus d’incendi forestal.

Tal i com explica la sotsinspectoradelGRAF, MartaMiralles a Aguaita.Cat: "a través d'estes cremes preescrites, els bombers podem d'una banda aprendre i formar-nos de com pot evolucionar un foc en un terreny determinat, veure si hi ha aigua a prop, els camins d'entrada i de sortida al terreny". Per l'altra estos treballs ajuden a la neteja del sotabosc un cop els equips de gestió forestal han tallat arbres i netejat boscos. "Fent aquesta neteja de les noves ramificacions evitem que en cas d'incendi l'arbre prengue amb més facilitat".

Este ús del foc per entrenar maniobres d’extinció s’ha desenvolupat dins del Pla de cremes prescrites de Bombers, el qual ha estat un suport bàsic per a la formació del personal operatiu de Bombers, així com d’equips d’altres cossos d’extinció europeus. Les cremes prescrites com a actuacions de prevenció i recerca associada també han servit per col·laborar amb el món de la gestió forestal i la planificació del territori per dotar els paisatges i els boscos d’estructures forestals que generen resistència a la propagació de focs d’alta intensitat.

En el cas de les cremes a la Serra de Pàndols el Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF), dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i de bombers voluntaris de Batea van fer la crema prescrita en una parcel·la de menys d’una hectàrea a la zona d’Entrebarrancs, dins del que s'anomena un punt estratègic de gestió per al control de grans incendis a la Terra Alta.
 

Els Bombers estudien el comportament del foc i fan neteja del sotabosc esta setmana a la Serra de Pàndols, a la Terra Alta Foto: Cedida


Fa quatre anys que els Bombers apliquen el programa de cremes prescrites a la Terra Alta. "És un programa anual, tot i així contínuament es revisa una zona que Abarca 110 hectàrees que formen el punt estratègic de gestió forestal",explica la sotsinspectora Miralles.

"Busquem eliminar el possible combustible natural en cas d'un gran incendi forestal, aprendre el comportament del foc i com cal actuar". "La finalitat es allargar la distància entre els matolls, la vegetació del terra I la primera branca d'un arbre, així com he dit li dificulten a l'arbre cremar i propagar el foc en cas d'incendi".

Les cremes prescrites s'han aturat per les condicions meteorològiques i amb un vent del nord poc favorable i es reprendran al llarg del mes de gener.