L’Ajuntament de Flix i l’IDECE treballen per reactivar la navegació fluvial a la Ribera Nord

Habilitar l'antiga reclosa i el canal de navegació permetria connectar dos trams importants del riu Ebre

1200_1672357481Resclosa-Endesa-03
1200_1672357481Resclosa-Endesa-03 | Ajuntament de Flix
Aguaita.cat
30 de desembre del 2022
Actualitzat a les 0:46h
El nou director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), JosepMariaSáez, juntament amb el regidorCacoCasals i el batlledeFlix, FrancescBarbero, han visitat la resclosa de navegació de l’embassament deFlix de la mà dels responsables d’Endesa.

Rsta resclosa, construïda als anys40 i que va donar serveidurant bona part del segleXX al pasdellaguts, és una estructura molt important de formigó armat amb un túnel de navegació per sota del municipi amb un salt d’aigua de 12 metres de desnivell que mitjançant un sistema de comportes aconsegueix fer passar embarcacions d’un costat a l’altre d’embassament.

La resclosa va estar en funcionament fins als anys 80, principalment, per al pas de llaguts, i quan la navegació d’este tipus d’embarcacions va decaure, es va utilitzar durant un temps per a embarcacions recreatives. Des de fa anys, l’Ajuntament de Flix està reclamant que es reactivi el seu ús, que permetria connectar un tram de quinze quilòmetres de riu des de l’assutde la CentralNucleard’Ascó, que no disposa de cap pas per a embarcacions, fins als peus de l’embassament de Riba-roja, que tampoc disposa d’este tipus d’infraestructura. Al mig està l’embassamentdeFlix i esta resclosa, per tant la seua habilitaciópermetriaconnectardostrams importants de riu, amb el consegüent impuls d’activitats d’oci i de turisme, sobretot, a la part nord de la Ribera d’Ebre.
 

Foto: Ajuntament de Flix


Des de l’IDECE, que entre altres tasques és qui s’encarrega de la gestió del canal navegable que va des d’Ascó fins al mar, s’ha adquirit el compromís d’ajudar a fer realitat el retorn de la navegació fluvial en aquest tram de riu. Des del consistori valoren molt positivament la visita i la reunió de feina que s’ha dut a terme aquest dilluns, de la qual en seguiran un seguit d’accions durant els mesos vinents que s’espera que servisca perquè en una última instància es puga reobrir el canal i la resclosa a la navegació.

L’Ajuntament de Flix considera que és un actiu importantíssim de turisme, ja que la simple instal·lació en si mateixa és molt espectacular. Francesc Barbero assegura que “aquesta obertura de quinze quilòmetres de riu de navegació permetria posicionar-nos en un sector on malauradament vam quedar apartats arran de la construcció de l’assut d’Ascó sense cap mena d’infraestructura de pas i que ara mateix talla als pobles de Flix i Riba-roja de la resta de canal navegable que va fins al mar”. “Esperem que puguem fer realitat una altra vegada aquesta navegació i en futures instàncies caldrà plantejar també que es fa en l’assut d’Ascó” ha afegit.