Inestabilitat al Consell Comarcal de la Terra Alta per no convocar el ple sobre el Fons Nuclear

Els pressuposts del 2023 no ha estat aprovats per les diferents visions del repartiment del Fons de Transició Nuclear a la comarca. Tot i així, Joaquim Paladella aposta per no trencar el govern.

Consell Comarcal de la Terra Alta
Consell Comarcal de la Terra Alta | Arxiu
Aguaita.cat
28 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:02h
El pressupost comarcal de la Terra Alta 2023 no ha tirat endavant amb els vots dels socis de govern d'UPTA en contra i els de Junts.
 
Inestabilitat de cara a la finalització de la legislatura al ConsellComarcaldelaTerraAlta. Les diferents visions dels partits sobre el tema del repartiment del FonsNuclear com a teló de fons han provocat que cada partit es posicione d'una manera i no s'aprove el pressupost 2023 a l'ens comarcal.
 
La presidenta del ConsellComarcal, NeusSanromà, d'Esquerra Republicana pensa que el fet de no haver arribat a un consens no vol dir que es trenque el Govern Comarcal i poden seguir fins a final de legislatura.Van votar en contra del pressupost UPTA i Junts. La Unió per la Terra Alta (UPTA) -que des del 2008 té un acord d’afiliació amb el PSC vademanar un plesobre el nouFonsdeTransicióNuclear, però aquest no es va convocar per Sanromà.
 
Per la seua banda JoaquimPaladella, diputat del Parlament de Catalunya i alcalde de Batea, en nom dels consellers comarcals d'Unió de Pobles de la Terra Alta (UPTA) partit vinculat al PSC de la Terra Alta ha parlat amb la redacció d'Aguaita.Cat per deixar molt clara la seua postura.

Tot i que els consellers comarcals d'UPTA són FrancescAntoniBrioLlop i XavierGalceranAdell, Paladella ha assistit a tots els debats de partit al qual pertany com a alcalde de Batea i com a polític veterà i diputat del Parlament de Catalunya i diu tenir molt clar quin ha estat el detonant de la crisi Comarcal.En paraules de Paladella" la presidenta del Consell Comarcal no està mirant per l'interés general de la Comarca. No pots tenir una visió partidista i dir que no a què catorze pobles de la Terra Alta tinguen una injecció econòmica tan important com la que s'aconsegueix amb el pacte de Transició Nuclear aprovat"."Per la nostra banda, la d'UPTA no volem trencar el govern Comarcal. No val la pena aportar més inestabilitat pocs mesos abans de les eleccions de 2023". 
 
Paladella, això sí, és mostra decebut amb la legislatura de Sanromà, ja que "no han escoltat cap de les propostes d'Unió de Pobles de la Terra Alta. "Ens van dir que augmentarien les places de la residència de Batea i res...". "Ens han entregat el pressupost un dia abans de poder votar, els lletjos cap a nosaltres, socis de govern i no oposicions han estat constants".
 
No confia que amb el que queda de legislatura el govern comarcal escolte les seues peticions. "Sabem que som un soci en minoria, però cal escoltar a tota la comarca per l'interés del bé comú de tots els municipis que conformem la Terra Alta. Paladella també creu que el no constant a realitzar un ple sobre el repartiment del Fons de Transició Nuclear de la presidenta del Consell Comarcal es deu" al fet que per interés partidista s'escenificaria com tots els alcaldes d'ERC han de dir NO als diners que es destinaran al seu poble". "Recordem que de dos pobles beneficiats amb la primera proposta ara en són catorze".
 
Per Paladella, la resposta de la continuïtat del govern Comarcal és a les mans d'ERC i Sanromà, per la seua banda aposten per acabar la legislatura.
 
Junts també va votar en contra perquè no comparteixen la visió del repartiment del Fons Nuclear i acusa ERC de no voler acceptar un bon pacte i compensació per als territoris ebrencs afectats com van declarar les diputades Irene Negre i Mònica Sales en roda de premsa fa uns dies en referència a la proposta aprovada.

Els mesos vinents seran decisius per acabar una legislatura Comarcal terraltina unida o veure com es trenca la governabilitat de l'ens abans de les eleccions de maig de 2023.