Sirgadors, raiers i muletes rememoren la tradició fluvial a Móra d'Ebre

Els Raiers de la Pobla de Segur s'incorporen a la Festa del Riu amb una baixada d'exhibició entre Garcia i Ginestar

Redacció
31 d'agost del 2014
Un de les curses de muletes a la Festa del Riu, este dissabte.
Un de les curses de muletes a la Festa del Riu, este dissabte. | Ajuntament de Móra d'Ebre
Un de les curses de muletes a la Festa del Riu, este dissabte. Foto: Ajuntament de Móra d'Ebre

El riu Ebre, davant del club nàutic de Móra d'Ebre, ha sigut escenari d’una nova edició de la Festa del Riu, “la festa fluvial més antiga de Catalunya”, segons destaca l’Ajuntament. Enguany, una de les propostes més innovadores de la festa va apel·lar directament a la tradició, de manera que els rais van tornar a este tram fluvial com ho feien antigament, per transportar la fusta del Pirineu i ara com a exhibició. La celebració va convocar també sirgadors, muletes i nadadors.

Així, els Raiers de la Pobla de Segur van baixar pel riu Ebre des de Garcia i es van aturar durant uns minuts al moll de la Generalitat de Móra d'Ebre perquè el públic els pogués veure de prop. Després van continuar el recorregut per la façana fluvial de Móra d'Ebre fins al moll de Ginestar. Era la segona vegada en els últims 21 anys que els raiers pallaresos passaven per Móra d'Ebre, amb l'objectiu d'afermar els llaços d'agermanament entre sirgadors i raiers, dos tradicions fluvials catalanes ancestrals. En correspondència, els sirgadors de Móra d'Ebre assistiran a la Diada dels Raiers de 2015, on tocaran el corn marí amb l'acompanyament de la parella de gegants Els Sirgadors.

Els sirgadors, d'altra banda, van participar en el IV Concurs de Sirgadors de l'Ebre, en què els cinc participants van estirar amb sirga una muleta de 1.000 quilos. El guanyador va ser el jove miravetà Toni González, qui va fer el recorregut estipulat amb menys temps i va rebre un premi de 100 euros. Els sirgadors concursants van lluir la vestimenta típica de l'època.

També es van celebrar les clàssiques curses de muletes en diferents categories masculines i femenines, amb l'acompanyament de la Banda de l'Escola de Música i els Gegants Sirgadors de Móra d'Ebre. En categoria infantil es va proclamar vencedora l'embarcació Garbinada, de Móra d'Ebre, mentre que, en les categories femenina i masculina absolutes, la guanyadora fou la Marta, de Flix. Pel que fa a la travessa del riu Ebre nadant, se la va adjudicar el jove moranovenc Dani Martínez.

La Festa del Riu de Móra d'Ebre va comptar també amb una exhibició de llagut català, una exposició de fotografies antigues sobre la Festa del Riu i els seus elements tradicionals, com ara les muletes, i el llançament de melons i síndries al riu.

A més a més es va presentar la nova beguda, anomenada Sirgador, popularment conegut com a suau, la beguda morenca per excel·lència a base de cafè i gasosa, barrejada amb rom.

Molts dels assistents a la festa portaven lligat al coll el mocador típic de sirgador i anaven vestits amb camisa o samarreta blanca. La festa va estar amenitzada per la Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre i els gegants de la Colla Gegantera.