Jordi Jordan aconseguix 2 milions d'euros per al nou hospital, per la connectivitat ebrenca i l'Avant

D’altra banda, en l’acord també s’han acordat altres qüestions importants com el reforçament de la sanitat pública, concretament l’atenció primària, davant el col·lapse i les mancances actuals

Jordi Jordan, durant una intervenció al Parlament
Jordi Jordan, durant una intervenció al Parlament | Cedida
Aguaita.cat
15 de desembre del 2022
Actualitzat a les 10:13h
Este dimecres a la tarda s’ha donat a conèixer l’acord de pressupostos entre ECP - grup on està integrat Movem Terres de l’Ebre- i el Govern de la Generalitat en relació al pressupost del 2023, el qual seran aprovats per l’executiu català en els propers dies, abans de seguir els tràmits per ser validats al Parlament. Des d’un punt de vista territorial, l’acord preveu la partida de mig milió d’euros per al projecte del nou hospital de Tortosa i 1,3 milions per a millores en la connectivitat, entre altres. 

El diputattortosíJordiJordan ha valorat positivament l’acord “perquè Catalunya necessita uns pressupostos nous en estos moments que estem vivint on hem de poder fer front a la situació econòmica i on també hem de reforçar la sanitat pública, especialment la primària, avançar en la transició energètica i també enfortir les Terres de l’Ebre com un territori d’oportunitats”.

Des d’un punt de vista territorial, l’acord preveu la partida de 0,5milionsd’euros per al projecte del nouhospitaldeTortosa així com per al pla de funcionalitat en la línia del que ha anat demanant la PlataformadelNouHospital durant els últims mesos. En este sentit Jordi Jordan ha remarcat que “és un pas més en el treball que estem fent des del nostre grup, cal recordar que fa un any ERC es tancava en banda i ara ja tenim el mig milió per al projecte gràcies al nostre acord a l’igual que l’Ajuntament que ja està reballant per a cedir els terrenys com sempre hem reclamat, per tant seguim avançant per fer-lo possible i aconseguim una primera partida econòmica per fer-lo possible.

Per una altra banda, l’acord de pressupostos també preveu millores en la fibraòptica a les Terresdel’Ebre, com la connexió entre Tortosa i La Sénia, per al 2023, inclòs el polígon industrialdelaSénia per un import de 1,3 milions d’euros, una mesura “molt important per al clúster del moble de les Terres de l’Ebre i per a la millora de la connectivitat al territori, en este cas a l’interior del Baix Ebre i del Montsià”.
 
L’acord també inclou, tal i com ja es va anunciar ja fa uns dies, la recuperació del trenAvant entre Tortosa i Barcelona, el qual ha de ser fruit d’una negociació entre els governs català i espanyol, a petició de Catalunya. En este sentit cal recordar que el cost d’este servei està valorat en 2,5 milions d’euros, tenint en compte les dades de fa dos anys quan va entrar en servei fruit del pacte entre la Generalitat i ADIF. Finalment, en matèria de mobilitat l’acord de pressupostos també preveu una partida de 200.000 euros per a un primerestudi d’una xarxad’altavelocitat catalana, aprofitant les infraestructures actuals, el qual ha de preveure una línia entre Tortosa-Tarragona.

Sanitat, pla de xoc social, habitatge i transició energètica 
 
D’altra banda, en l’acord també s’han acordat altres qüestions importants com el reforçamentdelasanitatpública, concretament l’atenció primària, davant el col·lapse i les mancances actuals. “Estem treballant per assolir el 25% del pressupost de salut en els nostres CAPS i l’augment de 279 milions en aquesta matèria és essencial, ja que augmentarà més d’un 15% del que teníem fins ara”.
 
En relació a la crisisocial, s’ha acordat un pla de xoc de 555 milions d’euros, on destaca l’actualització de l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) en un 8 % fins a situar-lo als 615 euros mensuals, actualització seria la primera des de l’any 2010. També destaquen 87,6 milions per ajuts al lloguer i 5 milions d’euros per a l’educacióinclusiva a part de més de 80 milions en bonificacions i gratuïtat del transportpúblic.
 
Pel que fa a l’habitatge, hi haurà 180 milions per augmentar l’habitatge públic de Catalunya a través de noves promocions i de mobilitzar-ne de buits a partir de diferents mesures.
 
També en sobirania energètica s’ha acordat 25 milions per a l’empresa energètica publica de Catalunya, 180 milions per a la instal·lació de fonts de producció d’energia renovable per a l’autoconsum i l’impuls de les Energies renovables en edificis i clubs esportius.