El PSC, Junts i els Comuns aproven la tramitació exprés de la modificació de la llei sobre el fons de transició nuclear

Amb això, s'ha obert un termini de només dos hores perquè els grups parlamentaris presenten esmenes al text, que es votarà dijous a la tarda

El moment de la votació, este dimarts a la tarda.
El moment de la votació, este dimarts a la tarda.
Redacció
13 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:53h
El Ple del Parlament ha acordat esta tarda de dimarts tramitar en lectura única la proposició de llei del PSC-Units sobre el fons de transició nuclear. Esta tramitació exprés s'ha acordat per 72 vots a favor (PSC-Units, JxCat, ECP) i 54 vots en contra (ERC, Vox, CUP, Cs i PPC). D'esta manera, la Cambra s'ha pronunciat en el ple d'esta tarda sobre la forma, i ho ha fet aprovant la tramitació de la iniciativa pel procediment exprés de lectura única. Amb això, s'ha obert un termini de només dos hores perquè els grups parlamentaris hi presenten esmenes, ja siga a la totalitat o a l'articulat, amb notables discrepàncies entre els grups polítics que ja s'han evidenciat en les últimes setmanes i també s'han marcat en el ple sobre la tramitació d'este dimarts. Amb els posicionaments i discrepàncies ja perfilats en la votació d'avui, el debat de fons i la votació finals es faran dijous a la tarda.

La proposició de llei del PSC-Units modifica la Llei 5/2020 pel que fa a l'impost sobre les instal·lacions que incidixen en el medi ambient. El text s'havia de debatre en el darrer ple del novembre, però ERC en va sol·licitar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que va concloure per unanimitat que el text s'ajusta a l'Estatut i a la Constitució espanyola.

La modificació establix que els municipis beneficiaris del Fons de Transició Nuclear són els que es troben en un cercle de no més de trenta quilòmetres de radi concèntric respecte a les centrals d'Ascó i Vandellòs. Així mateix, el text augmenta fins al 50% el percentatge de la recaptació de l'impost sobre les nuclears que s'ha de destinar a este fons, que té per objecte finançar el desenvolupament socioeconòmic i la transició energètica justa de les zones afectades. Així mateix, crea un òrgan de govern del fons i n'establix la composició.

En la seua intervenció, el socialista Joaquim Paladella (PSC) ha defensat augmentar del 20 al 50% dels diners del fons destinat a les zones afectades per les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs, la qual cosa suposarà passar de 24 a 60 milions d'euros anuals, i també que es delimite la zona d'afectació.

La diputada de Junts Irene Negre ha acusat els republicans d'haver "manipulat i mentit" sobre esta iniciativa parlamentària, i ha criticat que ERC haja intentat parar la votació portant el text al Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Per la seua banda, el diputat dels comuns Jordi Jordan ha assegurat que treballaran per a arribar a un consens ampli en la tramitació de les esmenes, s'ha mostrat a favor de la lectura única perquè creu que això "no es pot tornar a retardar", i ha qualificat de pas històric que es destine el 50% del fons a les zones afectades.

Per contra, la diputada d'ERC Maria Jesús Viña ha criticat que la tramitació per lectura única, perquè considera que no dona temps a treballar el text amb el territori, per bé que s'ha mostrat a favor d'incrementar al 50% el fons destinat a les zones afectades. No així en el fet de canviar el radi d'afectació "sense tenir en compte al territori", per la qual cosa ha demanat una ponència oberta a la participació de les zones afectades pel tancament de les nuclears.

La 'cupaire' Laia Estrada també ha lamentat que la tramitació per lectura única només dona 48 hores per a presentar esmenes "sense que puga participar la gent del territori", i ha apostat per destinar el 90% del fons a les zones afectades, fins a 108 milions d'euros anuals, i que no puguen ser gestionats per grans empreses, sinó per organismes públics, entitats sense ànim de lucre i pimes.

Per part de Cs, Joan García ha rebutjat el tràmit exprés, ja que considera que la rapidesa per a aprovar esta iniciativa es deu a la proximitat de les eleccions municipals, i considera que estos fons no solucionaran el problema del territori a mitjà termini, ja que assegura que els alcaldes d'Ascó i Vandellòs "no volen que es tanquin les nuclears". Daniel Serrano (PP) també ha rebutjat el tràmit per lectura única, perquè "no hi ha consens en el territori", i el diputat no adscrit, Antonio Gallego, ha compartit esta posició i ha defensat que és una temeritat tancar les centrals nuclears.