Una desena de lactants de les Terres de l’Ebre han ingressat este hivern a l’UCI per bronquiolitis

L’hospital Verge de la Cinta de Tortosa deriva els nadons a altres centres de Catalunya, habitualment a l'UCI-P de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que és l’únic centre de la província que disposa d’este equipament, concretament de sis llits

Accés de consultes externes de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta.
Accés de consultes externes de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. | S.Berbís
Redacció
01 de desembre del 2022
Actualitzat el 02 de desembre a les 8:04h
Des que l’anomenat Virus Respiratori Sincicial (VRS) que provoca la bronquiolitis s’ha reactivat amb l’arribada del fred de l’hivern són ja una desena els lactants de les Terres de l’Ebre els que han hagut de ser ingressats a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques (UCI-P) d’un centre hospitalari. És una dada que evidencia l’especial incidència que enguany está tenint la bronquiolitis entre els més petits, donat que en un any “normal” el número de casos que es compliquen en nadons i que precisen ingrés a l’UCI sol ser d’un o dos. (En el mateix període de l'any passat només es va traslladar a UCI-P un nen amb bronquiolitis). L’hospital Verge de la Cinta de Tortosa porta ja una desena de nadons derivats a altres centres de Catalunya, habitualment a l'UCI-P de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que és l’únic centre de la província que disposa d’este equipament, concretament de sis llits.

Tal com ha explicat a l’Aguaita.cat el Cap de Pediatria del Verge de la Cinta, el doctor Pere Genaró, el centre ha activat el Pla de Contingència per fer front a l’increment d’ingressos hospitalaris i de casos que necessiten suport respiratori. “La bronquiolitis afecta especialment els infants de menys de dos anys. Els menors de sis mesos son els que tenen més risc de complicacions, ja que els seus bronquis son més estrets i el moc de la bronquiolitis els tampona amb més facilitat”, explica el Dr. Genaró.

A les Terres de l’Ebre, segons les dades del Departament de Salut, la taxa calculada de bronquiolitis continua elevada i en ascens, i supera per segona setmana el llindar epidèmic molt alt. Continua observant-se el major augment en els menors d'un any on la incidència continua pujant i és molt alta (2.230 per 100.000 habitants comparat amb 1931 de la setmana anterior). En global la taxa en menors de 4 anys és també molt alta, passant de 479 a 561 afectats per 100.000 habitants.

La repercussió assistencial conseqüentment, en l’àmbit de la pediatria, és també important, perquè a banda dels ingressos a l’UCI, han augmentat també les hospitalitzacions i les atencions als Centres d’Assistència Primària.

La causa d’esta especial afectació d’enguany, segons Salut, podria raure en el fet que els infants naixen desprotegits. Les mesures de prevenció aplicades durant la COVID-19 van evitar que les futures mares estiguessen en contacte amb el  VRS i, per tant, no van generar anticossos. Els anticossos de l’embarassada passen al fetus i protegixen el nadó durant els primers mesos de vida. De confirmar-se esta hipòtesi, la situació actual de bronquiolitis greus en lactants petis podria no repetir-se en l’hivern que ve, quan torne el virus. 

De moment, les autoritats sanitàries demanen mesures de protecció per evitar que els més petits de la casa contraguen la bronquiolitis. “Hem de tindre clar que el VRS es transmet per les gotetes de saliva que llancem en tossir, esternudar o cridar. Estes gotetes passen dels objectes a les mans i de les mans al lactant. És imprescindible rentar-se les mans abans de tocar un lactant i evitar que estiguin en contacte amb gent refredada.”, comenta el doctor Genaró.