Mequinensa exigix retirar el fang acumulat pel desembassament de Barasona que ha quedat al descobert

La davallada de l'aigua de l'embassament de Riba-roja ha posat al descobert la gran quantitat de fang acumulat a Mequinensa, provinent del desembassament del pantà de Barasona, als anys 90.

El fang acumulat a la desembocadura del Segre, a Mequinensa, arran del desembassament del pantà de Barasona als anys 90.
El fang acumulat a la desembocadura del Segre, a Mequinensa, arran del desembassament del pantà de Barasona als anys 90. | Ajuntament de Mequinensa
Aguaita.cat
23 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:23h
La davallada de l'aigua embassada a l'embassament de Riba-roja, que en l'última setmana ha passat del 93% al 83% de la seva capacitat, ha posat al descobert la gran quantitat de fang acumulat a la desembocadura del Segre, a Mequinensa (Baix Cinca), provinent del desembassament del pantà de Barasona, als anys 90. L'AjuntamentdeMequinensa insta la ConfederacióHidrogràficadel'Ebre (CHE) i la concessionària de l'explotació hidroelèctrica, Endesa, a fer el manteniment al qual estan obligats segons les condicions fixades en la concessió dels embassaments de Riba-roja i Mequinensa. Un estudi estima l'impacte econòmic provocat per l'acumulació de fang a la zona en 393 milions d'euros en una dècada, a més de la pèrdua de 1.100 llocs de treball.

Mequinensa denuncia els "importants perjudicis" que el desembassament de Barasaona ha ocasionat a aquesta localitat de la Franja que posa en valor el seu potencial turístic i esportiu. Un estudi encarregat pel consistori a la consultora Smartpoint revela que l'impacte econòmic estimat en una dècada, entre els anys 2011 i 2020, se situa en prop de 400 milions d'euros i 1.100 llocs de treball perduts, principalment als sectors industrial i turístic.
 
L'Ajuntament insisteix en reclamar actuacions "urgents", tant a la CHE com a Endesa, i no descarta emprendre accions legals. L'agost passat va exposar la problemàtica al presidentdelgoverndel'Aragó, JavierLambán, durant una visita que va fer a la localitat. Lambán es va comprometre a traslladar la demanda al govern espanyol en la pròxima comissió biliteral Aragó-Estat.  
 
Segons els càlculs de la consultora, Endesa s'estalvia anualment 18 milions d'euros en tributs per incompliments de la concessió i les administracions públiques reben 45 milions, mentre que el projecte de recuperació del llit i de millora de l'estat ecològic del Segre en la confluència amb l'Ebre, elaborat per la CHE i el Ministeri de Medi Ambient l'any 2009, quantificava en 13 milions d'euros l'actuació. Des del consistori remarquen que el projecte disposava de totes les autoritzacions, inclosa la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA), però no es va acabar executant per manca d'assignació pressupostària.
 
L'Ajuntament de Mequinensa sosté que, si s'hagués executat, "s'haurien acabat els problemes de captació d'aigua principalment per a ús agrícola, s'haurien reduït les afeccions per inundabilitat en cas d'avinguda al polígon industrial Riols (PIR), facilitant la implantació d'empreses, i s'hauria pogut recuperar el camp municipal de regates, únic a tot l'Estat, per a competicions d'alt nivell, tant estatals com internacionals".
 
A més, des del consistori assenyalen que "la retirada de llots del llit del riu reduiria les importants afectacions que causa la presència d'algues", que l'estiu passat van obligar a suspendre el descens Internacional del Cinca i que també van afectar al normal desenvolupament del campionat d'Espanya de Pesca, celebrat l'octubre passat entre Mequinensa i Faió.