1 de 10
ESTUDIS URV

Els aliments ultraprocessats estan relacionats amb malalties gastrointestinals, segons un estudi de la URV

Els resultats s’han obtingut a partir d’un projecte de recerca de la Unitat de Nutrició Humana, que ha analitzat més de 600 pacients amb risc cardiovascular

Imatge d'arxiu. | Cedida
per Redacció, Tarragona | 21 de novembre de 2022 a les 16:34 |
La producció i el consum d’aliments ultraprocessats ha augmentat de forma exponencial durant les últimes dècades. Ingerir en excés estos aliments comporta un consum de vegades elevat de sucres, sal i greixos saturats. A més, es tracta de productes que han estat sotmesos a múltiples processos industrials als quals s’hi afegixen, normalment, ingredients alimentaris com edulcorants, espessidors, colorants o elevadors del gust.

Diferents estudis científics han observat que estos aliments podrien modificar la microbiota intestinal i explicar, en part, alguns d’estos efectes adversos per a la salut humana que s’han observat en estudis prospectius fets sobre grans grups de població. Ara, un grup investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV ha determinat que el consum d’este tipus d’aliments s’associa a una major presència de bacteris específics de l’intestí humà relacionats amb malalties inflamatòries gastrointestinals. Els resultats d’este estudi, pioner en este camp, s’han publicat a la revista científica Frontiers in Nutrition.


A l’estudi van intervenir 641 persones d’edat avançada amb un alt risc cardiovascular que vivia a diferents poblacions: Reus, Barcelona, València i Màlaga. Es van classificar en tres categories segons el seu consum -baix, mitjà o alt- d’aliments ultra processats. A partir de l’anàlisi de les mostres fecals obtingudes d’estos pacients es va obtenir informació sobre la composició de la seua microbiota intestinal aplicant mètodes computacionals d’alt rendiment.

L’equip investigador va observar que les persones que pertanyien al grup d’alt consum d’aliments ultraprocessats mostraven un nombre més alt de bacteris relacionats amb malalties gastrointestinals. Esta dada -apunten- suggerix que la dieta i l’estat nutricional són factors determinants a la salut humana a través del canvi de la composició de la microbiota intestinal. La detecció de patrons dietètics poc saludables relacionats amb els perfils de la microbiota intestinal serien essencials per arribar a entendre els mecanismes de diverses malalties i per al disseny de futures estratègies de prevenció i millora en salut pública.


A l’estudi han participat els investigadors postdoctorals Alessandro Atzeni i María Ángeles Martínez amb la supervisió de Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. També hi ha col·laborat un equip investigador del CIBEobn (Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

 

Participació