El Servei de Pediatria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta celebra el Dia Mundial del Prematur

Des de fa poc temps, la Lira Ampostina, està impartint sessions de musicoteràpia en nadons

Unitat de prematurs dins l’Àrea Pediàtrica de l'Hospital Verge de la Cinta
Unitat de prematurs dins l’Àrea Pediàtrica de l'Hospital Verge de la Cinta | ICS Ebre
Aguaita.cat
17 de novembre del 2022
Actualitzat a les 19:01h
El ServeidePediatria de l’HTVC celebra el DiaMundialdelPrematur amb una jornada/taller sobre els beneficis de la musicoteràpia en el neurodesenvolupament dels nadons.

Les Nacions Unides han designat el dia 17denovembre com el Dia mundial de l’infant prematur, l’objectiu és conscienciar a la societat sobre les peculiaritats d’aquests infants. Als països desenvolupats, 1 de cada 10 nounats són prematurs; més de 6000 prematurs/any a Catalunya; esta és una xifra elevadíssima.

Arribar al món abans d’hora pot donar molts problemes, tant en l’àmbit físic com psicoemocional i, per a prendre consciència, celebrem cada any el dia del prematur. Fins al 75% de la mortalitat neonatal i fins al 50% de la discapacitat infantil, tenen, com a única causa, la prematuritat.

Des de temps remots, la cançó de bressol ha estat un dels mètodes més útils per a calmar als nadons i afavorir el vincle mare/pare-nadó; és un instint innat. La cançó de bressol aconsegueix relaxar al nadó i induir el son. I no tan sols l’espècie humana, moltes mares del món animal, com els dofins o els porcs, també canten a les seves cries mentre les alimenten o les intenten calmar. El fetus reconeix la veu materna ja a partir de les 24 setmanes de gestació i hi ha evidència científica que afirma que la teràpia musical pot produir canvis fisiològics favorables en el nadó; sobretot en aquells nounats malalts o prematurs.
 
El doctor AlfredTomatis (nascut el 1920), fou un metge otorrinolaringòleg francès. És considerat el primer a fer treballs sobre la “interrelació entre l’orella i el sistema nerviós per tal d’integrar els aspectes del desenvolupament humà i el comportament”. Aquests treballs van donar lloc a mitjan segle XX al conegut com a MètodeTomatis, que es defineix com un procés d’estimulació auditiva controlat i no invasiu, que utilitza música de Mozart i Cants Gregorians per a promoure la motivació per escoltar i el control àudio-vocal en nens amb dificultats comunicatives.
 
Hi ha diversos estudisenUnitatsNeonatals, on la majoria de nounats malalts passen llargues estades hospitalàries, on l’aplicació de la musicoteràpia els és molt beneficiosa; per exemple, s’ha estudiat com la musicoteràpia, redueix les apnees en els nadons preterme. Diversos estudis sobre musicoteràpia en les unitats, han aconseguit que els nadons ingressats, millorin els seus períodes de son, augmentin més ràpidament de pes i regulin millor la seva respiració i el seu sistema circulatori. Aquests estudis també han conclòs que la musicoteràpia emmascara els sorolls molestos causats per les alarmes i els monitors de les unitats; aquests sorolls, de forma diària, durant un llarg termini, en cervells en desenvolupament, causen alteracions psicocognitives nefastes de per vida; la musicoteràpia ajuda a pal·liar aquests efectes. La musicoteràpia també serveix com a sedo-analgèsia, enfront un estímul dolorós, tan freqüent en el món de la prematuritat i de vegades infradiagnosticat. Per tots aquests beneficis descrits i més, la musicoteràpia, hauria de formar part del nostre dia a dia en les Unitats Neonatals i a tota casa on hagi arribat un nounat.
 
Una de les accions que s’han realitzat per commemorar aquest DiaMundialdel’InfantPrematur ha estat la visita de representants de l’AssociaciódePrematursdeCatalunya, SomPrematurs, que col·labora amb l’HospitaldeTortosaVergedelaCinta. Els representants de l’entitat, han visitat l’hospital i han dut obsequis per a tots els nounats.

Des de fa poc temps, la LiraAmpostina, està impartint sessionsdemusicoteràpia en nadons. L’altra acció relacionada amb aquesta efemèride és l’organització d’una sessió de musicoteràpia que representa la col·laboració de l’equip de pediatria amb l’entitat musical.

El dissabte 19 de novembre de 2022 al matí, es celebra aquest taller de musicoteràpia a l’auditori de l’escola de la Lira Ampostina. Es parla sobre musicoteràpia i neurodesenvolupament en nadons a càrrec de la pedagoga musical i musicoterapeuta, Romina Rótulo; l’acte estarà acompanyat de peces musicals usades en musicoteràpia, a càrrec de la Lira Ampostina.