Eufònic cita les arts sonores i visuals en l'edició més multidisciplinar

Del 4 al 7 de setembre, les Terres de l'Ebre acolliran este certamen, en ple creixement

Presentació de la tercera edició d'Eufònic, este matí a la Ràpita.
Presentació de la tercera edició d'Eufònic, este matí a la Ràpita. | Sirga Comunicació
Redacció
26 d'agost del 2014
Presentació de la tercera edició d'Eufònic, este matí a la Ràpita. Foto: Sirga Comunicació

Eufònic, la mostra d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre, emprèn la que serà la tercera edició, del 4 al 7 de setembre, com un esdeveniment plenament consolidat i que a més ha crescut en xifres absolutes tant pel que fa al nombre d’artistes que hi participaran (30 en total) com pel que fa a les residències d’artistes (3) o les accions sonores i visuals (4 i 4 respectivament). Al marge d’això, l’edició d’enguany d’Eufònic es caracteritzarà per incorporar més propostes multidisciplinàries que mai. Un bon exemple és el projecte Trinity d’Electronic Performers que unix vídeo interactiu i dansa, del creador visual Óscar Sol i la ballarina tortosina Anna Hierro, o la unió de Bradien i el poeta Eduard Escoffet, una mescla d’spoken word i pop singular.

Este matí s’ha presentat a Sant Carles de la Ràpita la tercera edició d’Eufònic, que s’inaugurarà el dijous 4 de setembre amb l’actuació del Dj Raül Almeda i amb Trinity d’Electronic Performers, a la plaça Agustí Vizcarro ‘La Pin’ del Museu de la Mar. Prèviament, el mateix dijous, el compositor i experimentador sonor valencià Llorenç Barber i el compositor i organista tortosí Rossend Aymí interpretaran una sintonia creada expressament per a les campanes de la catedral de Santa Maria de Tortosa i l'església Arxiprestal de l'Assumpció de Vinaròs. Serà possiblement l’acció més ambiciosa i alhora intangible que es presenta dins Eufònic 2014 i per uns moments la música reforçarà els vincles històrics que sempre han tingut Tortosa, situada al sud de Catalunya, i Vinaròs, al nord del País Valencià.

La singularitat del paisatge del Delta i les Terres de l’Ebre és l’element vertebrador i diferencial d’Eufònic, que també vol ser un punt de trobada d’artistes sonors i visuals per explorar les diferents tendències i línies de treball entorn estes disciplines. A Eufònic hi ha concerts i actuacions audiovisuals en espais singulars, tallers per a grans i petits, instal·lacions visuals i accions sonores i el ja tradicional fi de festa més lúdic, al Xiringuito de la costa enmig de la badia dels Alfacs, que enguany anirà a càrrec de Guille Milkyway Dj, més conegut com La Casa Azul. A més, l’artista Jaume Vidal planteja una acció sonora que prendrà forma a les ones de l’emissora local Amposta Ràdio; mentre que Martí Ruids, investigador sonor responsable de la sorprenent acció sonora amb les ovelles a Eufònic 2012, instal·larà unes campanes tubulars automàtiques i hidràuliques en una de les muscleres dels Alfacs.

Residències artístiques

Eufònic també presentarà el resultat de les tres residències artístiques que s’han convocat enguany en col·laboració amb Lo Pati - Centre d’Arts Visuals Terres de l’Ebre. Es tracta de les propostes de les artistes Lina Bautista i Laura Llaneli, que presentaran Camí privat; Aproximaciones a un reflejo involuntario, de les videoartistes Julia Martos i Tana Garrido i, finalment, Paisatges impossibles d’Edu Comelles.

Tallers

Enguany s’han programat dos tallers per a adults: el segon nivell del Taller de gràfica generativa, impartit per la creadora visual Alba G. Corral, i un taller d’improvisació musical de la mà dels Za!, que tindrà després una vessant performativa amb l'actuació dels seus alumnes amb el format canviant de l'orquestra de l'Eufònic Ganador. També hi haurà un taller infantil d’iniciació a la creació de visuals, Projecta’t: fes els teus visuals, una activitat familiar del col•lectiu CliCme on els xiquets crearan els seus mons visuals per ser utilitzats un cop acabat el taller en una sessió de Byjota Dj.