El Memorimage projecta 14 pel·lícules en una dissetena edició que busca ampliar el públic jove

El Festival Internacional de Cinema de Reus arriba a l'equador amb la projecció de les propostes 'd'Alésh' i 'L'espill' del realitzador de L'Ampolla Mario Pons

Laia Rutman i Kilian Saldaña, directors del curt 'Alésh', Mario Pons, director del documental 'L'espill', Felip Solé, director d''Urraca, caçádors de rojos', i la directora artística del Memorimage, Anna Petru, al Teatre Bartrina de Reus
Laia Rutman i Kilian Saldaña, directors del curt 'Alésh', Mario Pons, director del documental 'L'espill', Felip Solé, director d''Urraca, caçádors de rojos', i la directora artística del Memorimage, Anna Petru, al Teatre Bartrina de Reus | ACN
Aguaita
10 de novembre del 2022
Actualitzat a les 21:40h
Memorimage, el FestivalInternacionaldeCinemadeReus, vol ampliar el públic jove en una dissetena edició que recupera la plena normalitat després de la pandèmia. Enguany, s'han programat catorze pel·lícules, de les quals quatre competeixen a la secció oficial i quatre més estan incloses en la secció de MemoriReus. Aquest dijous, el certamen arriba a l'equador amb el curtmetratge 'Alésh', dels directors Laia Rutman i Kilian Saldaña, el qual parla sobre un jove transgènere amb autisme i la necessitat de trencar tabús. També s'ha projectat 'L'espill', del realitzador de l'Ampolla MarioPons, un documental que "destapa el franquisme sociològic" a través de la biografia d'HilaireArasa, fill d'exiliats catalans que torna al deltadel'Ebre en ple procés sobiranista.
 
La propostacinematogràfica del Memorimage projectarà fins aquest divendres catorze curts i documentals que giren entorn als drets humans, la memòria històrica i la perspectiva de gènere. La directoraartística del certamen, AnnaPetrus, ha posat èmfasi en la bona acollida per part dels espectadors, en el seu primer any “normal” des de l’esclat de la pandèmia.
 
“La meva ambició és que a banda de cuidar el públic fidel que ve sempre, intentem ampliar i abraçar perfils diversos”, ha assenyalat. En esta línia, la voluntat de la direcció és atreure el jovent a la secció oficial, més enllà de les projeccions pensades específicament per aquest col·lectiu i que es fan en sessions matinals. A un dia de tancar la dissetena edició del Festival Internacional de Cinema de Reus, la valoració de l’organització és “molt bona” tant pel que fa a la programació de "qualitat" com per la resposta dels espectadors.
 
Una de les propostes projectades aquest dijous ha estat el documental 'Alésh'. Aquest curtmetratge és un retrat íntim d’Aleix Cantón, un jove transgènere diagnosticat amb autisme. El protagonista de la història s'ha convertit en una figura pública gràcies al seu perfil de Tik Tok. Els seus directors, la Laia Rutman i Kilian Saldaña, dos joves estudiants de comunicació audiovisual, expliquen que volen trencar amb els tabús socials al voltant de les persones transgèneres i de l'autisme. "A la societat hi ha molts de prejudicis cap a les persones trans i autistes i l'Aleix ens porta a trencar-los perquè malauradament molts dels tabús encara estan presents en la nostra societat", ha expressat Rutman.
 
Els directors estan molt agraïts de formar part d'esta edició del Memorimage perquè, diuen, els motiva a seguir treballant. El film s'havia projectat als DocsBarcelona. A partir d'ara, preparen el treball de final de grau i tenen previst vincular-lo a un taller ocupacional amb usuaris amb discapacitat diverses. "Volem seguir en la mateixa línia narrativa per poder enderrocar tabús i prejudicis en vers determinats col·lectius", ha dit la jove.
 
En la secció MemoriReus s'ha projectat la pel·lícula 'L’Espill'. Un documental que narra la història d’HilaireArasa, fill d’exiliats catalans que retorna a Camarles, el seu poble natal després de 60 anys vivint els barris obrers de Narbona. L'home torna per conèixer de primera mà "la repressió" derivada de l'1 d'octubre i per parlar sobre el llegat repressiu de la postguerra. "Faig el documental per la necessitat de destapar el franquisme sociològic, de saber que hi havia o hi ha darrere del 'A por ellos', que fa que un Estat se senti amb el deure de reprimir part de la seva població", ha afirmat el seu director MarioPons.
 
Alhora, ha explicat que el documental també tracta com es va viure la postguerra a la demarcació de Tarragona i posa de relleu que els "codis de la por i del terror" continuen vigents als municipis del territori. "Encara tenim molt de règim soterrat sota ajuntaments democràtics, i jo que sóc de l'Ebre, i vinc d'un riu on encara conservem el monument feixista més gran de Catalunya i segon d'Espanya, és bo reflexionar-hi perquè cal saber que l'acer feixista continua allargant la seva ombra al riu Ebre", ha reblat el director.
 
"Noéslafeinadeldocumentaltancarferides, peròajuda"

El festival va arrencar dimarts amb la "Urraca. Caçador de Rojos". El documental de Pedro Echevare i Felip Solé, que a través de la veu critica de la neta del policia Pedro Urraca, explica la història fosca i desconeguda d'aquest home que va servir al règim franquista per capturar republicans, com el president Lluís Companys a la França ocupada. La pel·lícula parla sobre el desig de reparació franquista i explora el procés personal i psicològic que ha de fer la protagonista, Loreto Urraca, quan descobreix que el seu avi era el responsable de morts d’innocents. 
 
"No és la feina del documental tancar ferides, però ajuda, fem trossets de memòria històrica, i aquests trossets poden arribar a molta gent i desvetllar altres inquietuds. Podem callar veritats quan no les podem demostrar, però sobretot no diem mai mentides", ha asseverat Solé. Després de la inauguració del Memorimage, on el documental es va preestrenar, es va emetre pel programa Sense Ficció de TV3. A partir d'ara, el seu director explica que el film començarà el seu recorregut pels circuits internacionals.
 
El Memorimage clourà este divendres amb l’entrega de premis, incloent el premi de nova creació, Premi d’Honor, i la projecció del film 'D’Ombres', que comptarà amb la presència del director, JoanTisminetzky, i membres de l’equip, els quals participaran en un col·loqui.