Un informe alerta dels riscos que la ciutadania assumisca el cost del Castor

Redacció
31 de juliol del 2014
Plataforma marina.
Plataforma marina. | Cedida
Plataforma marina del Castor. Foto: Cedida

La creació d'un "banc dolent" de l'energia, el pagament de la indemnització a través de la factura del gas o dels Pressupostos Generals de l'Estat, o fins i tot la nacionalització de les instal·lacions, no asseguren la fi dels perills ambientals, socials i financers del projecte Castor segons un informe de les organitzacions l'Observatori del Deute en la Globalització, Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, Plataforma d'Auditoria Ciutadana del Deute i Ecologistes en Acció.
 
. Segons ese document, totes les opcions impliquen que la ciutadania assumisca la indemnització a Escal UGS, i fins i tot el pagament del manteniment de la planta, que quedaria aparcada però podria ser novament utilitzada en un futur. "Fins i tot el cost d'un desmantellament sense jutjar els promotors del projecte, hauria de ser assumit pels/per les contribuents", assenyala l'informe.

Organitzacions de la societat civil com la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, la Plataforma d'Auditoria Ciutadana del Deute, l'Observatori del Deute en la Globalització i Ecologistes en Acció exigeixen "voluntat política" al govern per explorar i portar fins a les últimes conseqüències la porta entreoberta que va deixar el Tribunal Suprem per anul·lar el dret a la compensació, "evitant que siga ciutadania qui assumisca el pagament de cap dels deutes generats pel projecte Castor" (ni indemnització a Escal UGS, ni pagament per un mínim manteniment, i desmantellament a càrrec de l'empresa promotora). Així, defensen el "no pagament del deute del projecte Castor, la no indemnització a Escal UGS, i el desmantellament immediat de les instal·lacions", perquè la població "quede fora de perill de una hipoteca a més de 20 anys que no és seua, i es rebutgen futurs usos d'alt risc com l'exploració petrolífera o l'injecció i emmagatzematge de gas".

Els escenaris plantejats que no depuren responsabilitats deixarien a la ciutadania carregant amb el deute del projecte i la planta preparada per tornar a obrir-se en un futur

El 18 de juliol de 2014, Escal UGS va presentar un escrit de renúncia a la concessió d'explotació del projecte Castor, després d'aconseguir l'autorització dels seus bonistes, entre els quals hi ha el Banc Europeu d'Inversions (que va comprar 300 milions d'euros sobre el total dels més de 1.400 milions en bons emesos, i va aportar més 200 milions en forma de línia de liquiditat). Escal UGS, participada per ACS en un 66'7%, considera que ha de ser compensada per l'activitat que ha dut a terme fins ara.