onada de calor

Amplien l'alerta per l'onada de calor: perill alt a més de mig Catalunya

S'esperen uns dies d'altes temperatures a tot el país, on es podran superar els 40 graus en zones de l'interior i es viuran nits tropicals

Imatge d'arxiu d'una gelateria. | Albert Alemany
per Victor Rodrigo, Barcelona, Catalunya | 14 de juny de 2022 a les 16:09 |
La calor ha arribat -i amb molta força- a Catalunya. A finals de maig, dos dies calorosos van advertir d'un estiu calent i ara, encara en la primavera astronòmica, ja s'està vivint la primera onada de calor. Diverses zones trencaran la barrera dels 40 graus en esta segona setmana de juny. La sensació de xafogor serà encara superior fins ben entrat el cap de setmana.

Este escenari ha fet que el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) haja activat l'avís molt alt, de perill màxim, a fins a onze comarques de tot el país: el Bages, l'Anoia, el Segrià, les Garrigues, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Els avisos estan activats, per ara, en estes zones dimecres i dijous.

Moltes més comarques estan en zona de perill alt a tot el territori, de manera que gran part de Catalunya està en alerta per les temperatures elevades. Este dimarts, la demarcació de Lleida ja es troba en perill, on s'esperen temperatures superiors als 40 graus -fins i tot es podria arribar a una màxima de 43-. 

Les temperatures mínimes superaran els 20 °C, sobretot a la costa, generant una sensació de nit tropical carregada d'humitat. Ara bé, la Catalunya interior serà que la que patirà mitjanes més constants d'altes temperatures, entre els 30 i els 35 °C. Les zones del Pirineu i el Prepirineu tampoc fugiran d'esta onada de calor: capitals de comarca trencaran els termòmetres, aproximant-se o superant els 30 °C a zones com Ripoll, Olot, Puigcerdà o Vielha, molt inusual en aquesta època de l'any.

Fins quan ha de durar esta calor sufocant?


La tendència a l'alça dels termòmetres serà pronunciada fins dimecres. A partir de dijous, s'espera que l'onada de calor vaja descendint a poc a poc de cara al cap de setmana, però estes previsions poden saltar pels aires. Encara que a partir de divendres les temperatures baixen, la mitjana serà molt superior a la que estem acostumats per estes dates. 

Les recomanacions de les administracions són clares: cal seguir les indicacions per combatre la calor en les hores de màximes temperatures i en les persones de més risc. Protecció Civil incentiva una campanya de conscienciació per cuidar la salut dels ciutadans en aquesta situació.Beure aigua en abundància és d'obligació màxima. Pot semblar mentida que s'hagi de recordar, però la bona hidratació sol ser oblidada per la majoria. Especialment, cal fer-ho amb la gent gran i els nens. També es recomana caminar per l'ombra si s'ha de sortir al carrer amb un barret per patir la mínima exposició al sol. Si cal fer tasques com passejar el gos, sortir a comprar o fer exercici, que siga sempre en les hores amb menys exposició solar.

Altres notícies que et poden interessar
 
 

 

Participació