1 de 10

La nuclear d’Ascó admet haver causat el vessament del lubricant que durant tres dies ha tacat el riu l’Ebre

En un comunicat exposa que ahir dimecres va identificar un possible punt de pèrdua de lubrificant en la funció defectuosa de la junta de la tapa d'un bescanviador de calor de la turbina d'Ascó II

Taques d'oli al riu Ebre, amb la central al fons. | Cedida
per S.B., Ascó | 26 de maig de 2022 a les 20:46 |
Aquest article es va publicar originalment el 26 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La central nuclear d'Ascó ha admès haver causat el vessament de la substància oleaginosa que durant tres dies, des de dilluns i fins ahir dimecres, ha tacat el riu Ebre. En un comunicat emès este dijous per l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs, s’informa que els responsables de la planta “han identificat en la junta de la tapa d'un bescanviador de calor del sistema secundari de la central Ascó II l'origen de les taques d'oli aparegudes recentment en el riu Ebre”. Des de la detecció d'estes taques, expliquen, tècnics de ANAV, juntament amb els Agents Rurals i un inspector de la Agència Catalana de l’Aigua, així com en comunicació amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, han estat investigant el possible origen d'esta incidència.

En la tarda d'ahir, dimecres 25, es va identificar un possible punt de pèrdua de lubrificant en la funció defectuosa de la junta de la tapa d'un bescanviador de calor de la turbina de CN Ascó 2, que en l'actualitat es troba en parada per recàrrega. ANAV ha confirmat que “la junta no complia amb la seua funció d'aïllament entre el lubrificant i la seua refrigeració, procedent de l'Ebre, de manera que ha pogut permetre que part de l'oli de l'equip s'entremesclés amb el cabal de refrigeració”. Esta “incidència”, tal com la denomina la central, “es va poder produir de manera discontínua cada vegada que s'accionaven les bombes del sistema secundari dins de les proves funcionals corresponents als treballs de recàrrega, que es van realitzar en diferents moments entre els dies 21 i 23 de maig”.


Després d’identificar este punt de possible pèrdua de lubrificant, ANAV va procedir a aïllar-ho i comprovar la remissió de l'aportació de lubrificant al sistema de refrigeració. “L'equip tècnic de ANAV continua analitzant la incidència i les seues possibles causes per a evitar que es torne a donar novament en les seves instal·lacions”, conclou el comunicat.

El succés va ser denunciat ahir dimecres per la diputada d’Esquerra Republicana Norma Pujol davant el nou president del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Juan Carlos Lentijo, en la Comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats. Pujol li va preguntar per la fuita d'un alternador que, segons alertava, ha afectat els municipis d'Ascó, Vinebre, Garcia, Móra la Nova, Móra d'Ebre, Ginestar i Miravet. Segons la diputada republicana, els diferents ajuntaments feia tres dies que pregunten a la central, que fins aleshores responia que no hi tenia res a veure, però dimecres es va confirmar que sí. Lentijo va respondre a la diputada que no tenia informació dels fets, de manera que no els podia valorar, i va afegir que s’investigaria el cas i si tenia rellevància “aixecarem la bandera per la protecció de les persones i em medi ambient”, segons les seues paraules.

 

 

Participació