S'inicia la campanya 2022 de control del caragol maçana entre Tortosa i Miravet

La campanya de 2021 va concloure que esta espècie invasora està controlada però no erradicada

Aguaita.cat
11 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:14h
Per als  treballs de vigilància i erradicació del caragol maçana s'han destinat més de 773.000 euros, entre 2017 i 2021
Per als treballs de vigilància i erradicació del caragol maçana s'han destinat més de 773.000 euros, entre 2017 i 2021 | Arxiu
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre inicia una nova campanya de vigilància i control del caragol maçana en el tram del riu Ebre comprés entre Tortosa i Miravet.
A Miravet (àmbit territorial competencial de la CHE), els treballs de control del caragol poma van començar en 2017, en detectar-se en la zona un focus puntual. Estes campanyes de vigilància i control van aconseguir que no s'haja detectat presència de l'espècie en aquesta localitat des de 2019. Per part seua, a Tortosa, en zona de Domini Públic Marítim Terrestre, la CHE treballa també enfront d'aquesta espècie invasora, des de l'any 2014, en col·laboració amb les administracions competents. 

El caragol maçana ha arribat a aigües espanyoles procedent del continent americà. És una espècie molt resistent a condicions adverses, com a aigües càlides o fredes, i també en masses d'aigua nitrificades. A més, pot viure tant dins com fora de l'aigua.

Entre els anys 2017 i 2021, el MITECO, a través de l'Organisme de Conca, ha destinat més de 773.000 euros per a la realització de treballs de control d'esta espècie invasora en el tram sota de l'Ebre. 

En la campanya de 2021 (juliol a octubre), es van recollir 841 exemplars de caragols i 230 posades, i la conclusió va ser que la plaga està controlada, però no erradicada. Això és pel fet que existeixen encara zones amb abundants individus en el tram més pròxim al Domini Públic Marítim Terrestre. 

En esta nova campanya de 2022, que transcorrerà entre maig i octubre, es faran treballs de prospecció del riu Ebre, des de Miravet fins a Tortosa, retirant posades i exemplars, i retirant així mateix vegetació per a crear barreres naturals davant una possible expansió de l'espècie aigües amunt del riu. 

Dades d'evolució 

Des que la CHE està treballant enfront del caragol poma, ha obtingut les següents dades rellevants:

-S'observa un creixement exponencial de l'espècie els dos primers anys d'estudi (2014 i 2015). I els dos anys següents (2016 i 2017) és quan es captura un nombre major d'exemplars. 

- Entre 2018 i 2021 hi ha un descens gradual de l'espècie. Tenint a més en compte que, en 2021, es va fixar una zona de tallafocs a Tortosa, aconseguint-se evitar que es tornara a colonitzar el riu aigües amunt d'aquesta localitat. 

-En els últims anys s'han localitzat focus aïllats, deguts possiblement a deixalles de caragol utilitzats com a esquer o als retorns de regadiu, procedents dels camps de cultiu. La CHE recorda que està totalment prohibida la manipulació del caragol poma per al seu ús com a esquer viu o qualsevol altra fi.
 
Així, una altra espècie al·lòctona en aquest tram de l'Ebre és el cranc blau, procedent de la costa aquest d'Amèrica del Nord, que contribueix a la reducció del nombre d'exemplars de caragol maçana, i d'altres espècies autòctones. Durant els treballs de control del caragol massana s'ha pogut comprovar que aquesta altra espècie invasora està augmentant la seua zona de distribució.

Ebre Sostenible 

Esta acció s'integra en els eixos d'acció de la CHE definits per a un Ebre Sostenible, i en la seua labor cap als objectius que marca el Pla Hidrològic de la Demarcació. En concret respon a l'eix 3: “aconseguir el bon estat de les masses d'aigua”, que agrupa aquelles actuacions que contribueixen a disposar d'un mitjà hídric i dels seus ecosistemes associats amb condicions ambientals cada vegada millors. Juntament amb la cerca del bon estat de les masses, els altres quatre eixos són: la millora del coneixement, la millora general de la gestió, una renovada visió de la dinàmica fluvial i la garantia dels subministraments essencials.