1 de 10
Coronaviru

Salut demanarà la retirada del passaport Covid al govern espanyol

Argimon afirma que segurament es posarà la quarta dosi de la vacuna als majors de 80 anys aquest any

Validació del certificat Covid a l'entrada d'una cafeteria de Barcelona. | Frederic Esteve
per Pere Pratdesaba, Barcelona, Catalunya | 20 d'abril de 2022 a les 11:26 |
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha celebrat la fi de l'obligatorietat de dur mascaretes en interiors a partir d'aquest dimecres però ha demanat agafar-ho "amb prudència". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha anunciat també que demanarà al govern espanyol que sol·liciti la retirada del certificat digital Covid per viatjar per la Unió Europea (UE), mesura que encara es manté vigent. Segons Argimon, aquesta mesura ja no té sentit.


El conseller ha reconegut que encara hi ha taxes elevades d'infecció però ha assegurat que no són preocupants. Ha afegit que s'està detectant més grip que Covid-19 i ha considerat probable que es posi una quarta dosi de la vacuna als majors de 80 anys aquest any.

"És un molt bon dia", ha dit sobre la fi de les mascaretes en interiors. Ha demanat però "respectar" aquells que la vulguin continuar portant i ha afirmat que qualsevol mesura "té un temps de rodatge". En línies generals, ha dit que caldrà aplicar el sentit comú, més enllà del que diu el reial decret. Així per exemple, ha mencionat que tot que no és obligatori dur mascareta en l'andana del tren, si aquesta està plena de gent és "recomanable". En l'àmbit laboral, no ha descartat algun conflicte. 


Pel que fa la situació de la Covid, ha indicat que actualment hi ha unes 40 persones ingressades per covid a les UCI, unes xifres que ha afirmat que no es veien des del principi de la pandèmia. La incidència està al voltant dels 200 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies. Amb tot, ha insistit que ja no és necessari fer-se proves i ha recordat que funciona el sistema de vigilància reforçada.

Sobre la quarta dosi de la vacuna contra la Covid, ha explicat que és un tema que s'està estudiant en el marc de la ponència de vacunes i ha afegit que "segurament" s'acabarà posant als majors de 80 anys aquest any. L'ha descartat però per a la població general.

4.500 milions d'euros de despesa sanitària


Argimon ha xifrat en 4.500 milions d'euros la despesa sanitària per la pandèmia. "La meitat del pressupost d'un any", ha dit. Aquesta xifra no inclou altres despeses, per exemple de tipus social, que també ha provocat la Covid-19.

Per últim, ha dit que les relacions formals amb el Ministeri de Sanitat queden congelades pel Catalangate, a excepció dels contactes tècnics. "Amb un govern que el que fa es espiar el que on farem és tenir relació", ha manifestat. Ha reconegut però que les relacions en salut "són poc polítiques".
 

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació