Obren un expedient sancionador pels canons anticalamarsa ubicats entre Ulldecona i Sant Rafel del Riu

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha obert un expedient sancionador als propietaris dels canons anticalamarsa situats en una finca de cítrics entre Ulldecona i Sant Rafel del Riu

Canons anticalamarsa ubicats entre Ulldecona i Sant Rafel del Riu
Canons anticalamarsa ubicats entre Ulldecona i Sant Rafel del Riu | Arxiu
Aguaita.cat
28 de març del 2022
Actualitzat a la 13:45h
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha obert un expedient sancionador als propietaris dels canons anticalamarsa situats en una finca de cítrics entre Ulldecona i Sant Rafel del Riu.

Des de principis de l'estiu de 2021 les queixes pel soroll de les detonacions constants eren una constant entre el veïnat d'Ulldecona. El malestar s'entenia fins als Rajolars, Sant Joan del Pas, Sant Rafel del Riu i fins i tot Alcanar.

Les queixes i reclamacions entre veïnat i ajuntaments de banda i banda del riu Sénia van anar en augment. Quan els núvols s'apropaven a la zona, els canons es posaven en marxa de forma automàtica, propulsant de forma repetitiva unes ones de xoc cap a l'atmosfera. La col·lisió de les ones sobre el núvol provocaven que la calamarsa s'acabés convertint en aigua, evitant els danys que causaria si la pedra caigués als conreus.

Tot i que fa dos anys que el sistema estava ubicat a la zona, amb les pluges estivals el malestar dels veïns i veïnes va anar creixent, fins al punt que han creat diverses plataformes per intentar acabar amb el problema. Una d'elles és una recollida de firmes a través de la plataforma Change.org. També, un grup de veïns i veïnes dels Rajolars i Sant Joan del Pas van recollir signatures pels comerços d'Ulldecona exigint desmantellat els canons ubicats prop del poble i que el consistori que instal·lés mesuradors acústics per comprovar si la pressió sonora és l'adequada.

Finalment, els dos ajuntaments implicats (Ulldecona i Sant Rafel del Riu) van decidir denunciar la situació .Per la seua part des de l'Ajuntament de Sant Rafel del Riu va demanar un informe a la Confederació del Xúquer perquè ells valoraren, si els canons tenien algun efecte perjudicial sobre el cicle de l'aigua a la zona del riu Sénia.

El partit valencià Compromís va denunciar als mitjans que la Confederació va tardar més de mig any en fer una visita a Sant Rafel del Riu per valorar els canons anticalamarsa després que l'1 de juny de 2021 l'ajuntament de la localitat sol·licités a l'organisme de conca un informe sobre els requisits legals d'esta classe d'instal·lacions per a combatre la calamarsa. No va ser fins al 19 de gener de 2022 quan els tècnics "van constatar l'existència d'aquestes instal·lacions" i que "no disposen d'expedient d'autorització obert per part del seu titular, sobre la base de l'article 3 del text refós de la Llei d'Aigües i del Domini Públic Hidràulic", segons va declarar Compromís.  Els seus senadors havien fet arribar les denúncies dels canons fins a les Corts Espanyoles.

Finalment, els informes tècnics de la Confederació han determinat que cal obrir un expedient sancionador. Es tracta d'una infracció lleu i suposarà una sanció de fins a 10.000 euros, segons expliquen des de les files de Compromís.

Per la seua banda, l'Ajuntament d'Ulldecona va presentar denúncies al Servei de Protecció a la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil i la Policia Local va emetre informes, que s'han tramés al Servei de Prevenció i Control Contaminació Acústica de la Generalitat de Catalunya .Núria Ventura, alcaldessa d'Ulldecona, en declaracions a l'Aguaita.Cat afirma que "es sentirà satisfeta quan realment els canons deixen de molestar al veïnat del municipi. Ara es tracta d'un primer pas obrint un expedient sancionador però encara no està aplicat" estarem tranquils quan realment els veïns es deixen d'espantar i alarmar-se amb el soroll d'aquests canons, quan s'aplique la sanció".