Les investigadores médiques ebrenques es visibilitzen en diferents actes al territori

Esta mostra de talent ebrenc, es pot visitar fins al 27 de març a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona i vol ajudar a superar estereotips de gènere, reivindicar la presència de la dona en el món de la ciència i la recerca

Aguaita.cat
18 de març del 2022
Actualitzat a les 10:54h
Noèlia Carrasco Querol és Doctora en Biologia i investigadora nascuda a Ulldecona
Noèlia Carrasco Querol és Doctora en Biologia i investigadora nascuda a Ulldecona | ICS EBRE
Laia Reverté Calvet, investigadora del grup de recerca Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l’ICS Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, va intervenir a una tertúlia per part del FabLab Terres de l’Ebre d’Amposta que portava per títol “Dones, Innovació, Terres de l’Ebre”.

Laia va explicar que tot i que actualment en el món de la biologia predominen les dones, encara són més homes els que ocupen els alts càrrecs. També va apuntar que caldria donar més visibilitat als referents femenins i va remarcar que per tal d’arribar a una igualtat entre homes i dones, l’ideal és que la societat i el món laboral es basi en les capacitats i les aptituds de cadascú, sense tenir en compte el gènere. A més, va donar un missatge a les xiquetes i xiquets: “feu allò que més us agrada, sense tenir en compte els prejudicis de gènere.”

Per altra banda, Emma Forcadell Drago, doctorada en Medicina, membre del Grup de Recerca d’Avaluacions d’Intervencions en Atenció Primària GAVINA i coordinadora de l’Àrea de Gestió del Coneixement de la Gerència de l’ICS a les Terres de l’Ebre, va participar en una taula rodona organitzada en motiu de l’Exposició (In)Visibles i (O)Cultes i que es pot visitar fins a l’1 de maig al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta.

Emma va parlar de la seua experiència personal al llarg de la seva carrera i els seus punts de vista en un debat que tenia la intenció de donar visibilitat als problemes i discriminacions que, encara avui en dia, pateixen les dones que es dediquen a la investigació i a la ciència. Amb el seu discurs va voler transmetre l’evolució cap a la feminització de la sanitat dintre de l’ICS i el camí que encara queda per recórrer, en la perspectiva de gènere en el camp de la recerca sanitària. “Venim d’una medicina androcèntrica que ha investigat les manifestacions en homes i ha extrapolat els resultats a les dones i, actualment, està clar que, una mateixa malaltia, no té per què manifestar-se amb els mateixos símptomes en dones que en homes i tampoc tenir els mateixos efectes davant d’un medicament.”

Així mateix, Noèlia Carrasco-Querol, doctora en biologia, membre del Grup de Recerca d’Avaluacions d’Intervencions en Atenció Primària GAVINA de l’ICS Ebre i tècnica de suport a la Unitat de Suport a la Recerca de l’IDIAP JGol a Terres de l’Ebre, reivindica el paper de les dones en la investigació, la importància dels equips multidisciplinaris i la rellevància de la recerca en Atenció Primària.

És una de les dones que apareix en l’exposició Científiques d’Ulldecona i Catalunya que posa el focus a les trajectòries de dones investigadores de diferents àmbits d’Ulldecona.

Esta mostra de talent ebrenc, es pot visitar fins al 27 de març a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona i vol ajudar a superar estereotips de gènere, reivindicar la presència de la dona en el món de la ciència i la recerca i donar a conèixer els seus perfils científics i la seva tasca investigadora.