La badia dels Alfacs es reobre a la pesca després d'un mes i mig tancada per una alga marina tòxica

L'IRTA assenyala que este fenomen és habitual i no descarta que l'episodi es puga repetir en un futur

El cargol punxenc es torna a vendre a deu euros a la confraria de la Ràpita.
El cargol punxenc es torna a vendre a deu euros a la confraria de la Ràpita. | ACN
Redacció
04 de març del 2022
Actualitzat a les 16:21h
Els pescadors i productors de marisc de la Ràpita ja poden tornar a treballar a la badia dels Alfacs després d'un mes i mig tancada per una alga tòxica. L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va detectar el 19 de gener passat la presència de 'dynophysis', una espècie d'alga que afecta principalment les navalles i els musclos. El seu consum pot provocar vòmits i diarrea. Segons l'investigador de l'IRTA Jorge Diogène, es tracta d'un episodi que s'ha donat diverses ocasions en el passat i no descarta que es repetisca, obligant a tancar la badia per prevenció. Durant les sis setmanes de tancament, els pescadors de la Ràpita han hagut de capturar espècies alternatives, com les ronyoses, cargol punxenc i cranc blau.

Este divendres s'ha reobert la badia dels Alfacs, tant per a pescadors com per a productors de musclos. En canvi, els productors d'ostrons no s'han vist afectats per l'episodi i han pogut continuar treballant amb normalitat. Tot i la manca de captures de navalles i musclos, durant les últimes setmanes s'ha incrementat la pesca d'altres espècies de marisc que a la vegada, han notat un lleuger encariment a la llotja.

Segons el patró major de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, Eusebio Rosales, l'aturada biològica de les embarcacions de la província de Barcelona i Girona n'és la principal causa. La veda ha finalitzat este dimarts i el retorn de les barques a la mar ha provocat que el preu es tornés a estabilitzar. En l'últim mes, espècies com el cargol punxenc ha enfilat el seu preu fins els tretze euros el quilo a la subhasta de la Ràpita, mentre que les ronyoses l'han doblat i s'han venut a tres euros el quilo.  L'única espècie que no s'ha rebaixat després de l'aturada biològica a Barcelona i Girona és el cranc blau, que manté un preu de sortida de cinc euros el quilo.

Malgrat que els pescadors valoren positivament este fenomen, el patró major de la confraria de pescadors de la Ràpita, Eusebio Rosales, alerta que el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna els perjudica amb la pujada del cost del gasoil. Durant els primers dies de la guerra, el combustible va passar de 0,67 a 0,73 cèntims el litre, un creixement que preveuen que siga major si el conflicte a Ucraïna avança. "Quan venem el peix bé, ens afaiten per una altra banda", ha lamentat Rosales.

La gamba de Tarragona recupera el preu habitual

Després de tres setmanes amb el preu disparat, la gamba de Tarragona ha recuperat el seu preu habitual. Les vedes de la resta de pescadors mediterranis que es dedicaven a la pesca d'este crustaci va enfilar el preu a la llotja de la gamba roja, que es va arribar a pagar a 200 euros el quilo. Ara, esta xifra s'ha rebaixat i oscil·la entre els 90 i els 120 euros el quilo, un preu més habitual. Des de la llotja tarragonina, el president de la confraria Esteve Ortiz ha assenyalat que "mai abans" havien vist una pujada tan notable i menys encara després de les festes nadalenques. De fet, aquest crustaci es venia entre 130 i 150 euros el quilo per Nadal. Segons Ortiz, el nombre de captures ha estat similar que altres anys. Avui en dia, cinc embarcacions es dediquen a l'arrossegament al port tarragoní.

 

D'altra banda, Ortiz ha apuntat que no només la gamba està gaudint d'una bona acollida a la llotja, sinó que el peix fresc en general es ven a millor preu des de l'inici de la pandèmia. Una tendència que segons Ortiz s'ha accentuat en els dos darrers mesos i que serveix per suavitzar el cost del combustible per a les barques. La por compartida entre els pescadors és que els preus de venda s'estanquin i el cost del gasoil continuï augmentant, fet que tindria una incidència negativa en el negoci.