1 de 10

El Govern lamenta que el Ministeri pospose a la tardor les obres per reforçar el litoral del delta de l'Ebre

La Generalitat assegura que a l'agost s'havia acordat desencallar les aportacions de sorra amb una comissió de seguiment

Accés a la platja del Trabucador, anegat per un temporal. | Cedida
per Redacció, Terres de l'Ebre | 22 de febrer de 2022 a les 16:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, lamenta que el Ministeri per a la Transició Ecològica pospose per a la tardor l'aportació de sorres a les zones més fràgils del delta de l'Ebre. La Generalitat nega que hagen retardat i entorpit els tràmits de les obres, que haurien d'haver començat abans del passat desembre, per no coincidir amb la nidificació de les aus protegides. Segons Salvadó, a l'agost s'havia acordat desencallar l'execució, pendent d'una avaluació d'impacte ambiental simplificada, amb la supervisió d'una comissió de seguiment. "Continuarem aliats amb el Ministeri per posar-ho fàcil, però estos tempos no són admissibles per a fragilitat del Delta, que necessita que siguem més diligents", ha reclamat.

L'obra del Ministeri per a la Transició Ecològica preveu aportar 385.000 mil metres cúbics de sorres a les zones més fràgils del delta de l'Ebre, com el Trabucador, la Marquesa i l'Illa de Buda. Té un pressupost de 4 milions d'euros i un termini d'execució de 4 mesos. Per este motiu, entitats i institucions, sobretot la Taula de Consens del Delta, havien reclamat que es posessen en marxa la passada tardor perquè al març, en unes setmanes, comença la nidificació de les aus i no es pot treballar al litoral deltaic.


Este hivern no hi ha hagut violents temporals, com el Gloria o el Filomena dels dos últims hiverns, però els experts alertaven que el Delta no hauria resistit els embats de les llevantades sense estes aportacions de reforç. Així i tot, l'obra s'ha retardat, segons el Ministeri pel requisit de presentar una avaluació l'impacte ambiental simplificada, un tràmit que segons la Generalitat "blinda jurídicament el projecte" i que va superar la fase d'exposició pública al novembre.

Però segons el delegat del Govern ebrenc, Albert Salvadó, davant de la lentitud del procés -"els tempos a Madrid són més lents que aquí"-, s'havia "desencallat a l'estiu" l'execució de les obres perquè poguessen començar abans d'esta primavera. El delegat ha negat que la Generalitat haja "posat cap dificultat", quan a l'agost s'havia "consensuat entre les dos parts" un procediment –una comissió de seguiment tècnica- que "generava prou confiança a les dos parts". "No entenem que es tarde tant a prendre decisions per començar els moviments de sorres", ha lamentat. Salvadó ha insistit que el Govern no ha bloquejat res sinó que ha posat "molts esforços" perquè estes obres es poguessen dur a termes de forma "ràpida i àgil".

 

Participació