gastronomia i vins

L'Eurocambra es fa enrere amb el vi i no l'etiquetarà amb «l'alcohol causa càncer»

L'informe inicial reclamava una “advertència sanitària” sobre els riscos associats al consum de la beguda

El possible etiquetatge del vi com a cancerigen genera polèmica | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 16 de febrer de 2022 a les 13:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parlament Europeu s’ha fet enrere i s’ha limitat a demanar en una resolució que la futura etiqueta del vi recomane "un consum moderat i responsable" i no una “advertència sanitària”, com exigia l’informe inicial de la comissió parlamentària especial per a la lluita contra el càncer. En l’últim moment s’ha introduït una esmena per eliminar esta referència a l’etiqueta sanitària que havia alarmat el sector del vi. 

El document és una recomanació i inclou aspectes que s'haurien de millorar a la Unió Europea en la lluita contra el càncer, per exemple la compra conjunta de medicaments i garantir la igualtat d'accés a tractaments de medicines a tots els països del bloc comunitari. També aposta per millorar la prevenció de la malaltia amb més diagnòstics.


La Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre la qüestió que aborda l'informe, però preveu fer-ho el 2023. A més, l'executiu comunitari ha dit que consultarà diferents actors implicats, i no només l'Eurocambra.

Este dimarts l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, va defensar que el possible etiquetatge del vi com a cancerigen "no és un atac contra cap cultura gastronòmica". No tots els europarlamentaris hi estan d'acord i alguns rebutgen la mesura. A més, els eurodiputats s'han inclinat per advertir els consumidors dels riscos del consum d'alcohol, malgrat que alguns han demanat deixar fora el consum "moderat" de vi. 


Amb tot, l'eurocomissària de Salut va defensar que "els ciutadans sovint no són conscients d'aquest risc" i ha subratllat que la decisió de l'executiu comunitari sobre l'etiquetatge o no del vi com a cancerigen serà "d'acord amb la ciència". Kyriakides ha insistit en l'objectiu de reduir un 10% el "consum nociu d'alcohol" a la Unió Europea. Tot i que el debat ja s'ha iniciat, la Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre la qüestió i no està previst fer-ho fins al 2023.  

 

Participació