La xarxa pública de fibra òptica s'escamparà enguany a 21 municipis i 15 polígons industrials més de l'Ebre

La inversió al territori és de prop de 6 MEUR i el compromís és que arribe a tots els pobles i polígons l'any que ve

Comissió permanent del Consell Econòmic i Social.
Comissió permanent del Consell Econòmic i Social. | Cedida
Redacció
15 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:14h
El secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha explicat a la comissió permanent del Consell Econòmic i Social de l'Ebre (CESTE) que el desplegament de la xarxa pública de fibra òptica arribarà enguany, com a mínim, a 21 municipis i 15 polígons industrials més del territori. El Departament hi invertix enguany 6 MEUR, dels 125 MEUR del pressupost del projecte. Ara ja s'executen 40 quilòmetres més de xarxa i s'han redactat els projectes per executar-ne 170 més, entre Tortosa i la Sénia (per abastir el sud del Baix Ebre i el Montsià). El compromís és que la xarxa pública de fibra òptica arribe a tots els pobles i polígons del territori el 2023, una eina "cabdal" contra el despoblament i per al desplegament del 5G.

Ferrer ha destacat que la xarxa pública de fibra òptica és una infraestructura que "permet l'equilibri territorial" i que és "la primera que genera que la gent torne i es quede" al territori. "Quan hem posat grans carreteres i grans sistemes de comunicació, la gent ha marxat i esta oferix a empreses i ciutadans les mateixes oportunitats", ha destacat el secretari de Polítiques Digitals des de Tortosa. També és "cabdal" per desplegar a tot el país la xarxa 5G, orientada sobretot a l'àmbit industrial i empresarial. "És un dels actius i elements que valorem del projecte", ha remarcat Ferrer.

El calendari per completar el desplegament de la fibra pública depèn de les licitacions i l'execució dels adjudicataris i Ferrer no descarta que obres previstes per l'any que ve es puguen desplegar enguany. La xarxa arribarà a tots els pobles el 2023. Que el ciutadà tinga a casa el servei, dependrà també dels operadors –més de 85 presenten servei sobre la xarxa pública-. El Departament, quan té la planificació del desplegament cap a un municipi, els avisa perquè puguen fer les obres per arribar a les llars i empreses i puguen connectar tan bon punt arriba la fibra pública.

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha agraït a la secretaria de Polítiques Digitals que pose el territori "al mapa de la digitalització" i aposte pel reequilibri territorial. "És imprescindible per garantir la competitivitat de les Terres de l'Ebre sobre la qual desplegar les polítiques territorials", ha dit. El president del CESTE, Josep Maria Franquet, ha animat els ciutadans ebrencs a formar-se en la gestió i establiment de la fibra òptica i el 5G, i a adquirir certificats digital. Franquet ha reclamat que hi haja "simbiosi" entre la Generalitat i els operadors ebrencs per tirar endavant la difusió de la fibra òptica pública, també als habitatges particulars i les empreses.

Hospital Universitari

En la comissió permanent del CESTE, Salut i la URV (Universitat Rovira i Virgili) han exposat el centre sanitari de simulació avançat amb què s'ha dotat el Campus Terres de l'Ebre per fer formacions i per les pràctiques dels estudiants universitaris. "Això encaixa amb la importància que l'hospital de referència a les Terres de l'Ebre ha de ser un hospital universitari. Tot el que es face en este sentit, assolir un servei hospitalari adequat, que no acabem de tenir, així com la concomitància amb la Universitat, sembla que estan progressant adequadament", ha dit Franquet.