Esquerra suma 6,6 milions dels pressupostos de l'Estat a les Terres de l'Ebre

Per primera vegada s'ha incorporat una partida destinada a la recuperació i gestió dels sediments

per Aguaita.cat, Congrés dels Diputats, Madrid | 29 de novembre de 2021 a les 13:13 |
La flixanca Norma Pujol durant una intervenció al Congrés. Foto d'Arxiu | Cedida
La diputada al Congrés per ERC, Norma Pujol, ha explicat, una vegada aprovats al Congrés els pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2022, que durant la negociació Esquerra Republicana va aconseguir transaccionar diverses esmenes que permetran aportar a les Terres de l'Ebre 6.590.000 euros més dels previstos a la proposta inicial.

Així es destinaran 2 milions d'euros a obres de restauració de l'embassament de Flix i al Pla de restitució Territorial. "Encara resten moltes obres pendents del Pla de restitució acordat en l'època del govern del POSE, l'any 2010, i volem que no se n'obliden i complisquen els seus compromisos", ha afirmat.


Pujol ha destacat que després de gairebé una dècada de presentar a cada Pressupost de l'Estat una esmena reclamant diners per dur a terme un Pla pilot per transferir sediments des dels embassaments a la plana deltaica de l'Ebre, han aconseguit 500.000 euros per a la recuperació i gestió dels sediments. "Malgrat que ja van tard, finalment han reconegut la necessitat i la importància d'actuar-hi", ha explicat Pujol.

En este mateix àmbit els republicans també han incorporat una partida de 500.000 euros destinada als primers contractes en projectes de mitigació dels efectes de l'emergència climàtica al delta de l'Ebre.


D'altra banda, s'han aconseguit 1,8 milions d'euros per executar el projecte redactat l'any 2014 de millora i adequació de l'accés d'Amposta amb la carretera N-340. A més, també es destinaran 250.000 € per executar la millora de la intersecció de la carretera N-340 amb la Ràpita. "Davant la passivitat del Ministerio per executar uns projectes que són de la seua competència i responsabilitat, hem intentat que mitjançant les nostres esmenes s'acaben portant a terme sense més demora", ha afegit la diputada republicana. 

Pujol ha destacat per últim que el 1,54 milions d'euros perquè les corporacions locals puguen millorar equipaments i infraestructures derivades dels Plans d'Emergència Nuclear. "Fa uns anys es van reduir molt les aportacions econòmiques als municipis nuclears per fer actuacions dels plans d'emergència nuclear, esperem que amb una partida que duplica la quantitat, arriben més diners als Ajuntaments per fer actuacions importants en matèria de seguretat. Així mateix, també hem aconseguit que s'incorpore a la Generalitat, a les taules del Pla Penta, que fins ara no hi tenia representació. Creiem que és bàsic, ja que, en cas d'emergència nuclear, els cossos de seguretat que depenen de la Conselleria d'Interior, serien els primers que haurien d'actuar-hi, per una qüestió de proximitat", ha conclòs.

 

Participació