GEPEC-EdC recapta fons per crear una reserva d'oliveres monumentals a les Terres de l'Ebre

Els donatius es poden fer entre el 26 de novembre i el 3 de desembre

Olivera monumental situada a l'ermita del Remei, a Alcanar
Olivera monumental situada a l'ermita del Remei, a Alcanar | Cedida
Aguaita.cat
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:41h
El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha iniciat una campanya per recaptar fons i poder crear així una reserva d'oliveres monumentals a les Terres de l'Ebre.

La campanya s'ha donat a conèixer avui, 26 de novembre, en motiu del Dia Mundial de les Oliveres, per posar en valor este arbre emblemàtic i els valors culturals i ambientals associats, i s'emmarca també en el Giving Tuesday, un dia per donar. En contraposició al Black Friday, que incita al consum, el Giving Tuesday proposa fer una aportació econòmica amb fins solidaris. Des del GEPEC-EdC s’han adherit a la proposta i inicien una campanya de captació de fons per protegir els oliverars monumentals. Des del 26 de novembre fins al 3 de desembre recapten donatius que es destinaran a adquirir finques d’oliveres monumentals en perill de ser espoliades i a la creació de la reserva d’oliverars monumentals del GEPEC-EdC.

L’entitat ofereix múltiples opcions per col·laborar econòmicament amb el projecte. Es pot fer un donatiu simple o bé es pot fer un donatiu d’una manera més simpàtica i innovadora. Per un mínim de 10€, el GEPEC-EdC proposa diversos dissenys de postals virtuals (amb imatges d’oliveres, de la fauna i flora que acullen…) per regalar estes festes als familiars o a les persones estimades. D'esta manera, es pot regalar una postal solidària per un mínim de 10€, alhora que es fa una aportació econòmica per protegir les oliveres monumentals.

GEPEC-EdC denuncia que el tràfic d'oliveres monumentals continua tot i la llei de protecció conservació i posada en valor de les oliveres i els oliverars monumentals, ja que no ha parat l’arrencada i comercialització d'oliveres de menys de 3,5 m de perímetre. "Se segueixen veient per les carreteres arbres molt grans, monumentals, carregats damunt de camions, i seguim veient com el mar d'oliveres va passant de mar a arxipèlag", lamenten.

Fa unes setmanes l'entitat anunciava que havia comprat una finca al terme d'Ulldecona amb oliveres monumentals amb l’objectiu d’assegurar-ne la seua la protecció i conservació. Este camp d'oliveres serà el nucli d'una reserva d'oliverars monumentals, que es crearà amb finques adquirides per GEPEC-EdC i amb acords de custòdia amb altres propietaris.