Preocupació per l'estat de la barra del Trabucador pel pas de la llevantada

Els treballadors de les Salines de la Trinitat han hagut de tornar a casa en barca

per Aguaita.cat, La Ràpita | 23 de novembre de 2021 a les 12:45 |
Accés a la barra del Trabucador este dimarts 23 de novembre | Dani Forcadell
Encara és aviat per avaluar possibles danys, però un dels punts geogràfics que més preocupació ha generat en les primeres hores del temporal de llevant a les Terres de l’Ebre és l’estat de la barra del Trabucador. Un istme ja de per sí, profundament fràgil i que cada cop que hi ha temporal marítim queda inundat.

El temporal ha tornat a deixar les Salines de la Trinitat sense accés per la barra del Trabucador. El fort onatge fa que sigui impossible entrar-hi amb tractor o camió i en les properes hores, quan la mar recupere la calma, s'avaluarà l'estat de la barra.


L’estació meteorològica dels Alfacs, molt a prop de la zona, ha arribat a acumular gairebé 140 litres per metre quadrat.

Els treballadors d'Infosa que han fet el torn de nit fins a les sis de la matinada han hagut de tornar a casa en barca, segons ha explicat a l'ACN el seu director industrial, Manel Salvadó. L'empresa ha decidit que els empleats que els havien de rellevar, avui no anessen a treballar. Està previst que demà ho facin en vaixell. Salvadó ha apuntat que a les salines hi han caigut 175 l/m2 i ha confiat que els aiguats no es reprenguen en les properes hores.


Salvadó ha concretat que el camí de la barra del Trabucador "no es veu" a causa de l'estat de la mar. "Si fa bo, esta tarda anirem a mirar en quina situació està", ha apuntat. L'aiguat i l'onatge ha afectat les instal·lacions d'Infosa. En esta època de l'any no tenen sal, però "ha tornat a diluir salmorres i això complica la producció de l'any que ve", ha indicat el director industrial. A més, el temporal ha estat prou fort com perquè "acabés fent entrar aigua als dipòsits de les salines". Al setembre, en el darrer temporal, l'afectació va ser especialment important ja que era època de collita i la producció va quedar limitada.

A primera hora del matí, les imatges d’alguns testimonis auguraven que, un cop més, la barra ha quedat inundada. Com mostrava Dani Forcadell:
   
El Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre també s’ha mostrat preocupat pels efectes del temporal en este espai del Delta de l’Ebre i ha lamentat la “inacció” de les administracions competents:
   

 

Participació