La plaga de caragol maçana «està controlada però no eradicada» al tram inferior de l'Ebre, segons la CHE

El cranc blau ha contribuït a la reducció del caragol poma en este tram de riu

Postes localitzades en una prospecció a Tortosa.
Postes localitzades en una prospecció a Tortosa. | CHE
Aguaita.cat
12 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:30h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), organisme dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha conclòs esta tardor la campanya de control de caragol maçana (Pomacea spp.) al tram del riu Ebre comprès entre Tortosa i Miravet.

Segons la CHE, “es pot afirmar que la plaga està controlada, però no eradicada”, atès que hi ha encara zones amb abundants individus al tram més proper al Domini Públic Marítim Terrestre.

Entre els anys 2017 i 2021 el MITECO, a través de l'Organisme de conca, ha destinat més de 773.000 euros per fer treballs de control d'esta espècie invasora al tram baix de l'Ebre.

A la campanya del 2021, entre juliol i octubre, s'han realitzat treballs de prospecció del riu Ebre des de Miravet fins a Tortosa i els principals canals tributaris, en jornades diürnes i nocturnes, per retirar postes i exemplars.

A més de treballs de vigilància a les riberes, actuant sobre els punts en què es localitzen o s'han localitzat posades i individus de cargol poma en els darrers anys. També s'han realitzat desbrossaments i retirada de la vegetació en zones infectades amb cargol poma per facilitar-ne la retirada.

Les dades d'enguany són: 841 cargols recollits i 230 postes trobades. Dels 841 caragols, el 5% són caragols adults, i el 95% són juvenils, atès que els mostrejos es van començar al juliol.

La CHE subratlla que "és important seguir amb este esforç ja iniciat per aconseguir l'eradicació d'esta espècie al tram baix de l'Ebre".

Una altra dada significativa i afegida és la presència del cranc blau –una altra espècie invasora- a l'Ebre des de l'agost del 2018, ja que en ser una espècie al·lòctona especialment agressiva amb la resta d'espècies, ha contribuït a la reducció del caragol poma.