​L'Ajuntament de Tortosa assegura que continua restaurant el Mas del Bisbe després d'una polèmica viral a Twitter

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar d'"inadmissible" el "menyspreu a l'arquitectura popular del país" en veure imatges del mas

Sofia Cabanes
20 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 10:57h
L'Ajuntament de Tortosa va comprar el Mas del Bisbe fa un any i mig al bisbat
L'Ajuntament de Tortosa va comprar el Mas del Bisbe fa un any i mig al bisbat | Cedida
L'Ajuntament de Tortosa ha sortit al pas este dimecres al matí d’una polèmica viral generada a Twitter i que tenia el Mas del Bisbe com a centre de la polèmica.
 
Ara fa un any i mig l’Ajuntament va adquirir la propietat del Mas del Bisbe al Bisbat de la diòcesi de Tortosa per valor de 137.400 euros, repartits en quatre anualitats del pressupost municipal.
 
El Mas del Bisbe és un element patrimonial d'alt valor que conté diverses edificacions singulars, com una capella romànica o una sala capitular que ja va ser objecte de restauració per part de la Diputació de Tarragona. L'origen d'esta construcció es remunta fins al segle XI i posteriorment va anar incorporant altres edificacions. Antigament, el mas havia servit com a residència d'estiu dels bisbes de la diòcesi, que hi arribaven directament pel riu fins a tocar de l'edifici.
 
La polèmica va esclatar este dilluns a Twitter, quan Marta Lloret, coneguda com La Caçadora de Masies, va publicar unes fotografies on s’observa el fràgil estat de conservació i la degradació d’este conjunt patrimonial.
 
Centenars d’usuaris es van fer ressò de la denúncia, però la polèmica va créixer com una bola de neu quan el mateix expresident de la Generalitat, Quim Torra, va fer seua la denúncia i va qualificar d’”inadmissible” el “menyspreu a l’arquitectura popular del país”.
 
 
Hores després d’esta polèmica l’Ajuntament de Tortosa assegura que “des d'esta setmana” està duent a terme una intervenció a l'edifici del Mas del Bisbe de Bítem, consistent en l'apuntalament de les estructures. Segons defensen, l’actuació es va encarregar al setembre a l'empresa OCMP per tal que els treballs puguessen començar durant l'últim trimestre de l'any.
 
Les tasques suposen la consolidació dels elements existents, uns treballs que compten amb un pressupost de 6.698 euros. Paral·lelament, afirmen, s’està treballant per definir un pla director per tal de determinar les diferents fases de l'actuació prevista per a la rehabilitació del Mas del Bisbe al llarg dels anys següents.
 
Amb la compra d’este conjunt patrimonial l’Ajuntament de Tortosa va poder incloure el Mas del Bisbe al catàleg d'edificis municipals i va obrir la porta a rehabilitar l'edifici, que té un important component sentimental per a Bítem, i que compta amb la catalogació com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). “L'objectiu final és poder fer-lo visitable i que puga acollir activitats del poble de Bítem”, afirma el consistori en una nota de premsa.
 
Així mateix, asseguren que, des de la seua adquisició per part de l'Ajuntament de Tortosa, el consistori i l'EMD de Bítem ja han dut a terme diferents tasques de manteniment i arranjament.

En una fase inicial, es van retirar les restes vegetals que impossibilitaven l'accés al Mas, i es van traure de l'interior deixalles i restes de runa que s'hi havien abocat. Així mateix també es va condicionar l'esplanada davantera de l'edifici, en la qual este estiu ja es van fer algunes activitats de lleure. A més a més també s'hi ha fet un arranjament que ha permès crear un vial verd per connectar el Mas del Bisbe amb el poble de Bítem mitjançant un traçat delimitat per tanques de fusta i amb la plantació de nou arbrat.

Més enllà d'esta polèmica i, segurament per desconeixement, l'expresident Torra no va fer menció a la Masada d'en Gassol, una edificació singular, d'estil colonial, construït el 1879 i que es troba a escassos quilòmetres del Mas del Bisbe. Este edifici, també amb un alt valor patrimonial, és propietat de la Generalitat i es troba, també, en un lamentable estat de conservació, com recordava a Twitter la periodista Laia Viñas: