Realitzen mostrejos en 22 punts de l'Ebre per controlar la propagació de la cloïssa asiàtica

Vigilen la propagació d'esta espècie invasora juntament amb el caragol poma i el musclo zebra

Exemplars de cloïssa asiàtica del riu Ebre
Exemplars de cloïssa asiàtica del riu Ebre | ACN / J. Marsal
Aguaita.cat
29 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:36h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) desenvolupa la tercera campanya de mostrejos de cloïssa asiàtica per vigilar la propagació d'esta espècie invasora a la conca de l'Ebre. L'Organisme realitza estos estudis juntament amb les prospeccions de caragol poma al Baix Ebre i el control de musclo zebra en embassaments. Concretament, s'estan realitzant mostrejos en 22 punts de l'eix de l'Ebre i s'elaboraran mapes de distribució, així com una comparativa d'evolució pel que fa a les dades de 2019.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) està desenvolupant en l'eix de l'Ebre una nova campanya d'actuacions per al control i vigilància d'espècies exòtiques invasores en les masses d'aigües superficials de la conca de l'Ebre. En concret, es tracta del tercer estudi per conèixer la presència i distribució de cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea), uns treballs als quals es destinen 18.000 euros.

Amb el diagnòstic sobre l'evolució i distribució, es recopila informació sobre els efectes que esta espècie, juntament amb el musclo zebra poden estar produint en les àrees fluvials de la conca de l'Ebre. Durant la campanya es realitzen treballs de camp en 22 punts de l'Ebre, des del naixement, fins al pont de l'Estat a Tortosa (Tarragona), abastant Cantàbria, Castella i Lleó, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya.

Amb les dades s'elaborarà una comparativa d'evolució respecte a 2019, quan també es van analitzar les poblacions d'este mol·lusc a la llera de l'Ebre. Per la seua banda, el 2020 l'estudi es va fer integral a la conca, ja que es va centrar en els principals afluents des de Burgos fins a Tarragona.

Els treballs se sumen al seguiment que l'organisme realitza cada estiu, des de fa més de 16 anys, d'un altre bivalve invasor, el musclo zebra (Dreissena polymorpha) o en els últims 6 anys, a les prospeccions de caragol poma (Pomacea spp.) i constitueixen una línia més de participació activa i de col·laboració amb les administracions competents en el control d'espècies invasores.

Resultats i dades
Al riu Ebre, durant l'estudi de 2019, es va comprovar que seguien lliures de corbícula els trams de capçalera de l'Ebre, aigües amunt de Logronyo, el que es va reflectir també en l'estudi d'afluents, apareixent exemplars principalment en els del tram mitjà i, sobretot, en les seues desembocadures a l'Ebre.

La densitat d'exemplars de cloïssa asiàtica en l'eix de l'Ebre és de 2.414 exemplars per metre quadrat, amb el seu màxim registrat a l'altura de Castejón amb més de 15.000 exemplars / m2 (Canal Imperial amb 2369-5191 exemplars / m2 o el Canal de Tauste amb 1.017 exemplars / m2).

Els punts de mostreig que presenten majors densitats són els rius Alhama, al municipi d'Alfaro amb 1.132 exemplars / m2, el riu Aragó en Miracle (pm 13) amb 596 exemplars / m2 i el riu Arba en Ejea dels Cavallers (am 24 ) amb 560 exemplars / m2. La resta de punts de mostreig d'afluents o estan lliures d'esta espècie o presenten una densitat inferior a 300 exemplars / m2.

Ebre Sostenible
Esta acció s'integra en els eixos d'acció de la CHE definits per a un Ebre Sostenible. En concret respon a l'eix 3 "assolir el bon estat de les masses d'aigua" que agrupa aquelles actuacions que contribueixen a disposar d'un medi hídric i dels seus ecosistemes associats amb condicions ambientals cada vegada millors.

Ebre Sostenible té com a objectiu principal dirigir totes les accions relacionades amb l'aigua a la conca de l'Ebre cap a un compromís de desenvolupament sostenible. Juntament amb la recerca del bon estat de les masses, els altres quatre eixos són: la millora del coneixement, la millora general de la gestió, una renovada visió de la dinàmica fluvial i la garantia dels subministraments essencials.