El jaciment de l’Antic a Amposta revela les primeres dades als arqueòlegs

Els resultats dels treballs es presentaran en una conferència al Museu de les Terres de l’Ebre, el 30 de setembre, i s’ha programat una visita guiada, el 2 d’octubre

Imatge aèria de l'assentament.
Imatge aèria de l'assentament. | Cedida
Redacció
24 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:25h
L’activació d’un programa d’intervencions arqueològiques programades al jaciment de l’Antic per part de l’Ajuntament d’Amposta ha permès obtenir un conjunt interessant de dades sobre l’evolució del poblament protohistòric de l’àrea més propera a l’antiga desembocadura de l’Ebre. Els treballs inicials efectuats fins al moment, en les campanyes 2020 i 2021, permeten intuir l’existència d’un assentament que hauria estat ocupat des del s. VIII aC fins al s. I aC. Per donar a conèixer al públic els detalls i primers resultats de l’excavació s’ha programat una conferència i una visita guiada al jaciment, unes activitats organitzades per la Universitat Rovira i Virgili, l’Ajuntament d’Amposta i el Museu de les Terres de l’Ebre.

Concretament, serà el director de l’excavació, Samuel Sardà, qui impartirà la conferència "El poblament protohistòric de l’antiga desembocadura de l’Ebre: els darrers treballs arqueològics al jaciment de l’Antic", el 30 de setembre a les 19 hores, a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre. L’entrada és gratuïta i no cal realitzar reserva prèvia (fins a completar l’aforament). Paral·lelament a la conferència s’ha programat una visita guiada pel doctor  Sardà al jaciment de l’Antic, el dissabte 2 d’octubre. La visita també inclou un tast de la cervesa "Iberika", obtinguda de la recerca experimental del Gresepia-URV, a càrrec de l’empresa Iber. El lloc de sortida serà davant del Gros Mercat d’Amposta al polígon de l’Oriola, a les 10 del matí. Es preveu realitzar dos grups de 20 participants cadascun fins a completar l’aforament màxim previst, de 40 persones. Per poder participar-hi es demana inscripció prèvia a la web de l’Ajuntament d’Amposta. Esta activitat està inclosa dins del programa de rutes turístico-culturals que organitza l’Ajuntament d’Amposta des de la regidoria de Turisme.

El jaciment de l’Antic s’ubica en un punt geoestratègic clau de la Serra del Montsià, fet que li permetia disposar d’un excel·lent control visual del territori. Des de l’Antic es contempla tota l’àrea deltaica, tractant-se d’un indret que degué actuar com un nucli referencial per al control de l’antiga línia de costa, dels principals camins terrestres que travessaven la zona i, molt especialment, del trànsit naval que accedia a les boques de l’Ebre des de la Mediterrània.