Instal·len a Riba-roja d'Ebre el primer punt de recàrrega per a vehicles elèctrics

El punt s'ha inaugurat avui a l'alçada del número 3 del carrer Reus amb l'objectiu d'impulsar la mobilitat sostenible i de zero emissions al territori

Foto d'arxiu d'un punt de càrrega de vehicles elèctrics
Foto d'arxiu d'un punt de càrrega de vehicles elèctrics | Cedida
Aguaita.cat
20 de setembre del 2021
Des d'avui, carregar el vehicle elèctric a Riba-roja d'Ebre és ja una possibilitat. Este matí s'ha inaugurat el primer punt de recàrrega del municipi a l'alçada del número 3 del carrer Reus, en un acte en el qual han assistit representants de l'Ajuntament i d'Endesa X, amb l'objectiu d'impulsar la mobilitat sostenible i de zero emissions al territori.

La infraestructura, que ja està connectada a la xarxa elèctrica i a punt per rebre els primers usuaris, permet alimentar dos vehicles de manera simultània, un utilitzant la recàrrega ràpida (20 minuts) i l'altre la semiràpida (1 hora). De fet, compta amb tres connectors: dos de càrrega ràpida de tipus CHADEMO i CCS2 (50kW) i un de semiràpida (22kW), fet que dona autonomia per a 100 quilòmetres de trajecte. A més a més, són carregadors universals i per tant serveixen per a qualsevol model de vehicle elèctric.

Per a realitzar les recàrregues, només cal instal·lar al telèfon mòbil l'aplicació d'Endesa X JuicePass, que està disponible de manera totalment gratuïta a IOS i Android i que permet el registre amb les dades personals o a través dels perfils de Facebook o Google, fet que ofereix avantatges econòmiques en els preus de la recàrrega i a més agilitza el procés; s'accedeix a tota la informació detallada del punt de recàrrega, preus i horaris; es pot monitoritzar el detall de les recàrregues en temps real i a més permet accedir a l'historial d'activitat i factures.

La posada en marxa d'este punt de recàrrega suposa un pas més en el camí de la mobilitat sostenible a les comarques de Terres de l'Ebre, on pròximament Endesa X, empresa líder en serveis energètics i solucions de mobilitat elèctrica, estrenarà noves infraestructures als municipis de Flix i Corbera d'Ebre.

Cobrir una demanda constatada

Riba-roja és un dels primers municipis de la comarca en disposar d'un servei que, com apunta l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antonio Suárez, "ja té demanda al poble, com s'ha pogut constatar durant l'estiu, a l'agost, quan es construïa el punt de recàrrega i molta població flotant i turisme del pantà es va interessar pel servei a l'Ajuntament. A partir d'ara, Riba-roja ja pot oferir als usuaris del vehicle elèctric carregar al municipi". "Permet situar-nos al segle XXI i avançar en matèria de sostenibilitat local", afegeix el regidor de Comunicació, Cristian Morales.

Des del Consistori es mostren satisfets de l'acord amb Endesa X, que se suma a altres accions sostenibles ja impulsades els darrers anys, com la substitució de tots l'enllumenat públic per un sistema LED a cost zero, la renovació de les calderes de l'escola per un sistema de biomassa (que ha reduït un 40% la factura) i un sistema d'il·luminació LED als edificis públics, i ara estem estudiant instal·lar plaques fotovoltaiques al sostre del pavelló municipal, de l'escola i de l'edifici de l'ajuntament", afegeix l'alcalde.

El futur de la mobilitat sostenible

Per a Davide Ciciliato, director general d'Endesa X, la mobilitat sostenible "és un fet i la recàrrega està deixant de ser una barrera d'entrada. Fa dos anys vam decidir trencar amb este cercle viciós de què no hi havia cotxes perquè no hi havia recàrrega i al revés. Per al desenvolupament del nostre pla d'infraestructura de recàrrega, és indispensable comptar amb els Ajuntaments, com el de Riba-roja, que comparteixen este camí cap a la descarbonització del transport i la lluita del canvi climàtic".

Este acord s'emmarca en la Pla d'Infraestructura de recàrrega pública d'Endesa X, el més ambiciós a nivell estat espanyol, gràcies al qual ja s'han instal·lat més de 2.000 punts de recàrrega a Espanya. S'ha iniciat la segona fase del pla, un pla flexible que acompanyarà els vehicles que arribin al mercat amb la tecnologia que necessitin. Cada cop venen més models amb major capacitat de càrrega i Endesa X accelerarà igualment la instal·lació d'este tipus d'infraestructura, de la qual té previst per als propers 12 mesos, les primeres 25 estacions de recàrrega ultraràpida a Espanya.