temporal

Els veïns de les Cases d'Alcanar comencen a treure el fang acumulat

Els aiguats van deixar fins a dos metres d'aigua en alguns punts i van provocar un esvoranc al passeig marítim

per Aguaita.cat, Alcanar, Catalunya | 2 de setembre de 2021 a les 18:50 |
Fang i destrosses a les Cases d'Alcanar arran dels aiguats | ACN
Els veïns de les Cases d'Alcanar han començat aquest dijous a treure el fang que es va acumular en habitatges, locals i carrers arran del fort temporal que va afectar les Terres de l'Ebre. El nucli és la zona que ha patit més danys i es va arribar als dos metres d'aigua en alguns punts. "Tinc quasi 60 anys i no ho havia vist mai", ha reconegut Joan Manel Fibla, propietari del restaurant Can Manel. La por es va apoderar de diverses persones, especialment les que viuen en baixos a prop del passeig marítim, on a més es va produir un esvoranc. Diversos cotxes han quedat molt afectats i alguns encara eren al mar aquest dijous a la tarda.


El dia havia començat amb prealerta del pla Inuncat. Avís d'1 sobre 6, res que hagués de fer témer tant acarnissament. Però la tempesta, que va entrar amb ganes a la serra del Montsià, es va alimentar de la humitat marina fins a créixer com una bomba d'aigua, que va anar descarregant incansable amb virulència. A l'estació meteorològica d'Alcanar s'havien recollit a mitja tarda de dimecres fins a 230 litres per metre quadrat, amb un pic de 77 litres per metre quadrat en mitja hora, el segon rècord històric d'intensitat a Catalunya.

El Càmping Alfacs d'Alcanar va ser un dels punts que més va patir les conseqüències dels aiguats. Una quinzena de persones van haver de ser rescatades pels equips d'emergències en una actuació que defineixen com a "espectacular" per la rapidesa i eficiència tot i la complexitat. Dues d'elles són Cinta i Anna Forcadell, àvia i neta, que van quedar atrapades dins la caravana que tenien a primera línia de mar. "Baixava com un riu i ens va entrar un pam d'aigua. Ens pensàvem que l'aigua ens arrossegaria cap al mar", ha narrat la neta a l'ACN encara amb por als ulls. L'endemà de la tempesta l'establiment mira de recuperar la normalitat entre la runa acumulada i les destrosses.


Més de 80 persones han dormit fora de casa seva per les inundacions al Montsià i Baix Ebre. En concret, a Alcanar 58 persones han estat allotjades a l'hotel Carlos III, 5 al Montecarlo i 14 al Pavelló Municipal, mentre que 6 persones han passat la nit a l'hotel Bonlloc d'Ulldecona. Les carreteres s'han reobert al trànsit a quarts de vuit del matí, com també el servei ferroviari entre Ulldecona i l'Aldea. Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 702 trucades per 519 incidències fins les 6 del matí. Al llarg d'aquest dijous s'han anat solucionant la majoria d'afectacions a la zona. 
 

Fang i destrosses a les Cases d'Alcanar arran dels aiguats Foto: ACN

 

Participació