Indignació a Ulldecona pels canons que desfan les pedregades

El veïnat es queixa del soroll "constant" provocat pel sistema, que evita danys als conreus

El canó ubicat a la finca de cítrics de Sant Rafel del Riu.
El canó ubicat a la finca de cítrics de Sant Rafel del Riu. | Cedida
R. Regolf
24 d'agost del 2021
Actualitzat a les 12:13h
Des de principis d'estiu una queixa es repeteix com un mantra entre el veïnat d'Ulldecona: el soroll "constant" dels canons que desfan les pedregades és una molèstia per al veïnat, així com per a altres ciutadans dels Rajolars, Sant Joan del Pas, Sant Rafel del Riu i fins i tot Alcanar. Un dels tres canons que tenen localitzats està ubicat a una finca de tarongers de Sant Rafel del Riu, al Baix Maestrat, creant un conflicte entre les dos comunitats autònomes.

Quan els núvols s'apropen a la zona, els canons es posen en marxa de forma automàtica, propulsant de forma repetitiva unes ones de xoc cap a l'atmosfera. La col·lisió de les ones sobre el núvol provoquen que la calamarsa s'acabi convertint en aigua, evitant els danys que causaria si la pedra caigués als conreus. Tot i que fa un any que el sistema està ubicat a la zona, amb les pluges estivals el malestar dels veïns i veïnes ha anat creixent, fins al punt que han creat diverses plataformes per intentar acabar amb el problema.

Una d'elles és una recollida de firmes a través de la plataforma Change.org. Posada en marxa fa dos mesos, la petició "Stop contaminació acústica", que compta amb 138 firmes, denuncia que les empreses agrícoles del voltant del riu Sénia utilitzen estos mètodes entre les 11 de la nit i les 7 del matí, pel qual els demanen que disminueixin el soroll, així com que els ajuntaments implicats facin alguna cosa per garantir el benestar de la ciutadania. D'altra banda, un grup de veïns i veïnes dels Rajolars i Sant Joan del Pas també recullen signatures pels comerços d'Ulldecona exigint que es desmantellin els canons ubicats prop del poble i al consistori que instal·li mesuradors acústics per comprovar si la pressió sonora és l'adequada.
 

 



A banda del soroll, algunes persones també es qüestionen si el sistema és segur per al medi ambient i per a les persones que viuen a la vora. Es queixen que "no deixen que plogui quan toca i després ho fa de formes brutals", així com que "en època d'alt risc d'incendi, els canons segueixen funcionant sense deixar que la pluja banyi els camps i boscos". Des de l'empresa que proporciona el servei de canons al territori, Spag Spain, defensen que "els nostres sistemes anticalamarsa són legals i estan sota les normatives establertes per la Unió Europea", al·legant que "no contaminem el medi ambient ni canviem el cicle hidrològic del núvol".

La resposta dels ajuntaments
Per intentar solucionar la problemàtica, des de l'Ajuntament d'Ulldecona ja han presentat dos denúncies al Seprona de la Guàdia Civil, i també s'han posat en contacte amb l'Ajuntament de Sant Rafel del Riu. "Anem de la mà amb l'Ajuntament de Sant Rafel del Riu i ja ho hem denunciat al Seprona, així com ens hem posat en contacte amb el Servei de Prevenció i Control Contaminació Acústica de la Generalitat perquè ens ajuden a mesurar els nivells de so permesos", detallava l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, qui afegia que "el veïnat no ha de pagar els efectes col·laterals de què algunes empreses o assegurances es puguin estalviar diners".

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Rafel del Riu també ha traslladat les queixes a la Generalitat Valenciana, que ha obert un expedient administratiu, i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, els qui diran si l'activitat afecta negativament al riu Sénia.