Festival PROTO-, música de cambra amb un toc pedagògic a Tortosa

Els músics Cecília Aymí i David Matheu són els pares del Festival PROTO-, que oferirà concerts gratuïts, del 16 al 25 de juliol

David Matheu i Cecília Aymí, els impulsors del Festival, amb el regidor de Cultura de Tortosa.
David Matheu i Cecília Aymí, els impulsors del Festival, amb el regidor de Cultura de Tortosa. | Cedida
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:31h
Tortosa vol arribar a ser un referent en la música de cambra amb la primera edició del Festival de Música PROTO-, un esdeveniment que del 16 al 25 de juliol portarà fins als espais més populars de la capital del Baix Ebre un grapat de concerts gratuïts de diferents estils i èpoques protagonitzats per músics reconeguts tant de les Terres de l'Ebre com d'arreu del món. PROTO- compaginarà la vessant cultural i lúdica de la música de cambra amb la part més educativa, ja que la programació acollirà master class i altres activitats dirigides a l'alumnat de música d'arreu.

Al capdavant de l'esdeveniment estan els músics Cecília Aymí i David Matheu, dos músics amb una àmplia trajectòria que buscaven, des de feia temps, apostar per una iniciativa musical a Tortosa: "Fa anys que treballem per separat per impulsar un festival a Tortosa, perquè fins ara no n'hi havia cap de música de cambra amb una vessant pedagògica", explicava Aymí, tot apuntant que "tot i que al principi treballàvem per separat, vam sumar forces en veure que ara era el moment". A més, segons Matheu, "l'estiu era el moment perfecte, perquè és quan els estudiants tenen més possibilitat de moure's per assistir a les classes magistrals".

Al bell mig de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana 2021, PROTO- reivindicarà també el patrimoni tortosí emmarcant alguns dels concerts en espais tan singulars que van de la catedral de Tortosa, la plaça de l'Absis de la catedral o els Reials Col·legis, passant per altres més habituals com l'Auditori Felip Pedrell, la Sala ARTS o l'Escola Municipal de Música. Ubicacions que compartiran amb la XXV Festa del Renaixement, que també se celebrà a finals d'este mes de juliol. Però al contrari que el Renaixement vol posar la mirada enrere, PROTO- es planteja crear camí, d'aquí el seu nom. David Matheu afirma que "el nom va ser idea del pare de Cecília, fundador del Conservatori de Tortosa, i significa allò que ha d'esdevenir; la proa d'un vaixell que travessa el mar".

El Festival PROTO- engegarà els motors amb el concert inaugural, el divendres 16 de juliol, amb una de les millors violes del món, la israeliana Rivka Golani, als Reials Col·legis, on actuarà amb l'Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO), repetint dilluns amb Vilart Ensemble i dimarts amb Quintet Casulana, a l'Auditori Felip Pedrell. El mateix dia de la inauguració no només es podrà escoltar a Golani, sinó que a l'Absis de la Catedral un músic tortosí resident a Viena compartirà la seua música balcànica amb Oscar Antolí Quartet. "Volem que siga un festival híbrid, que atrega a totes les sensibilitats, per això portem músics de diferents estils i èpoques", reblaven els impulsors de l'esdeveniment. El 21 de juliol tindrà lloc el Concert Participatiu, on músics i cantants semiprofessionals interpretaran una obra inèdita de Valero Moreno i Polo, mestre de capella de la Catedral de Tortosa durant el segle XVIII, dirigits pel reconegut director Francesc Valledecabres.

En esta línia, Cecília Aymí detallava que "PROTO- vol ser un festival líquid, on tothom siga benvingut, per això obrim un concert com este a joves músics i, sobretot, cantants, per poder donar-los l'oportunitat de dur a terme les seues primeres actuacions com a solistes". Així, l'alumnat de les master class també tocarà als seus propis concerts, el 19 i el 25 de juliol, mentre que la resta de dies es podrà veure altres intèrprets com Inés Reguero & J. Ricardo Forner, el 18 de juliol, o a Trio & piano, el 20. Tots els concerts, excepte les formacions, seran gratuïts, encara que caldrà treure entrada per controlar l'aforament.

Vessant pedagògica
Una de les encarregades de l'oferta formativa també serà Rivka Golani, ja que a banda de dominar la viola entre els millors músics internacionals és professora del Conservatori de Birmingham. Una altra de les docents serà la soprano i cantant de música antiga Marta Almajano, professora de l'ESMUC; així com el cèlebre director de cors i orquestra Francesc Valldecabres, tots ells amb la voluntat d'aportar la part pedagògica al festival, que fa una crida als estudiants internacionals especialitzats en violí, viola, música de cambra, cant coral i cant renaixentista. "Tot el professorat i els músics són fruit de ponts de confiança que hem anat construint gràcies ael nostre bagatge personal i professional. A més, amb el context de la pandèmia molts concerts, cursos i festivals s'han cancel·lat, així que estem rebent moltes peticions d'artistes i alumnes que volen participar", deia.

A les Terres de l'Ebre els músics tenen una presència important a la societat, deien Aymí i Matheu, sobretot per la presència de bandes musicals i associacions que els marquen un camí a seguir que, molts cops, perdura fins a l'edat adulta i adreça la vida dels joves cap a una carrera professional als conservatoris. Especialment a Tortosa, els creadors del PROTO-, ambdós professors del Conservatori, apuntaven una llarga llista de referents que els han precedit, com el Festival de Música Antiga, el de Música Sacra o el Felip Pedrell, els quals han esdevingut referent per als dos artistes i la ciutadania tortosina. 
 
PROTO-Festival de Música de Tortosa compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, IDECE i l'Institut Català de les Dones, així com amb el suport d'altres patrocinadors privats.